Продадоха фланелки на Меси за близо $8 млн.

Спорт
11:55 - 15 Декември 2023
1375
Продадоха фланелки на Меси за близо $8 млн.

Шест фланелки, носени от Лионел Меси по време на триумфалния ход на националния тим на Аржентина на Световното първенство по футбол през 2022 година, бяха продадени за 7.8 милиона долара на търг в Ню Йорк, САЩ.

Аукционната къща Sotheby's съобщи, че цената на комплекта фланелки е подобрила предишния рекорд за продажба на предмет, свързан с футболиста, което го направи най-ценният спортен сувенир, продаден на търг тази година.

Колекцията включваше фланелката, която Меси носи по през първото полувреме на финалния двубой срещу Франция в Катар.

"Тези исторически фланелки са не само осезаемо напомняне за един от най-важните моменти в историята на спорта, но са основно свързани с върховия момент в кариерата на най-титулувания футболист в историята", коментира Брам Уочър, ръководител на отдела за модерни колекционерски предмети на Sotheby's.

Фланелка на Майкъл Джордан от първия мач във финала на НБА през 1998 година държи рекорда за най-висока цена, платена за спортен сувенир, носен по време на игра, донасяйки 10.1 милиона долара миналата година.

Аукционната къща засега не разкрива кой е закупил фланелките на Меси. Част от приходите ще бъдат дарени за благотворителност.