Продължителността на живота е нараснала с цели 5 години

800 000 души по света се самоубиват всяка година

Новини
20:01 - 20 Април 2019
2026
Продължителността на живота е нараснала с цели 5 години

Световната здравна организация разпространи доклад, в който се вижда, че продължителността на живота в света се е увеличила с 5 години. Докладът се фокусира върху свързаните със здравето цели за устойчиво развитие (ЦУР), приети от всички държави - членки на ООН през септември 2015 г.

Глобалната средна продължителност на живота се е увеличила с 5 години в периода от 2000 до 2015 г., което представлява най-бързото увеличение от 60-те години на миналия век насам, сочи статистиката. Най-значителното увеличение се наблюдава в Африка, благодарение на намаляването на детската смъртност, подобреният контрол над маларията и подобреният достъп до лекарства за лечение на ХИВ. В този район продължителността на живота се е увеличила с 9,4 години и е достигнала 60 години.

Въпреки глобалното подобрение, неравенството продължава да съществува. Когато става въпрос за деца, докладът показва, че продължителността на живота зависи от държавата на раждане. Новородените в 29 страни с високи доходи имат средна продължителност на живота от 80 или повече години, докато новородените в 22 държави в Африка на юг от Сахара имат средна продължителност на живота под 60 години.

Продължителността на живота на жените и мъжете показва подобни тенденции. Жените в Япония и мъжете в Швейцария могат да очакват да живеят най-дълго: съответно около 87 години и 81 години. Междувременно хората в Сиера Леоне от двата пола имат най-ниска средна продължителност на живота в света: около 51 години за жените и 49 години за мъжете.
В България средната продължителност на живота също нараства. Сега тя е 74,6 години.

Световната здравна статистика показва, че милиони хора умират преждевременно всяка година, включително:

  • над 10 милиона смъртни случая от сърдечно-съдови заболявания и рак преди 70-годишна възраст
  • 5,9 милиона смъртни случая преди 5-годишна възраст
  • 4,3 милиона смъртни случая, причинени от замърсяване на въздуха
  • 3 милиона смъртни случая в резултат на замърсяване на околната среда
  • 1,25 милиона смъртни случая вследствие на пътнотранспортни наранявания
  • 303 000 смъртни случая на жени от усложнения на бременността и раждането
  • 800 000 души умират от самоубийство
  • 475 000 души умират от убийство

Освен това милиони хора се заразяват с ХИВ, туберкулоза или малария - всяка година общо около 225 милиона души. 1,7 милиарда души пък се нуждаят от лечение за тропически болести, които според СЗО често са пренебрегвани.