Продават къщата със стенописите на Иван Милев ( СНИМКИ )

Култура
16:26 - 26 Януари 2020
11284
Продават къщата със стенописите на Иван Милев (СНИМКИ)

Прочутата къща с кулата в Казанлък, изографисана със стенописи на великия художник Иван Милев (1897-1927 г.), е обявена за продажба от собствениците й, видя Lupa.bg. Архитектурният шедьовър, обявен през 1979 г. за паметник на културата, се предлага за продан от имотната агенция „Юник Естейтс”, специализирана в търгуването на баровски имоти.

Брокерите не са посочили в обявата цената, срещу която историческия имот, известен като Стайновата къща, може да смени собственика си. Според обявата, къщата е с площ от 411 кв. метра и с парцел от 450 квадрата, разполага с 3 спални и 2 бани  и със собствено паркомясто.

Безценните стенописи на Иван Милев са нарисувани от художника през 1925 г.

Историята на една от най-емблематичните и популярни сгради в Казанлък е изключително любопитна. Къщата е построена в началото на 20-и век, като проектант е най-изявения за времето си архитект – завършилия в Щутгарт Никола Проданов. През 1925 г. собственикът на имота Маньо Стайнов, който наследил къщата от дядо си, поканил съгражданина си Иван Милев да изрисува и декорира първия етаж. Художникът не се задоволил само със стенописите, но се заел и с цялото обзавеждане на представителното помещение, а за да разгърне идеите си дори разрушил две стени.

Уникалните стенописи на Иван Милев замалко да бъдат унищожени след 9 септември 1944 г., когато в къщата са настанени офицерски семейства. Децата на настанените „новодомци” надраскали част от рисунките, та години по-късно се наложила реставрация. През 1979 г. комунистическата власт отчуждава имота с цел стенописите да се експонират и да се направи музей на занаятите, електрификацията и развитието на текстилната промишленост в Казанлък. След 1989 г. къщата е върната на наследниците на Маньо Стайнов. Опитите им да превърнат вековния дом в музей или в къща на занаятите обаче удрят на камък. Сега наследниците опитват да продадат ценния имот на частно лице, след като общината в Казанлък няма финансов ресурс да придобие прочутата къща с кулата.

Стоян Стайновата къща в Казанлък е паметник на културата от 1979 г.

Любопитен детайл е, че стенописите на Иван Милев от къщата са отпечатани на пощенски марки. През 1997 г., по повод 100-годишнината от рождението на великия художник, стенописите му от къщата с кулата в Казанлък са отпечатани на юбилейно издание марки. Самият Иван Милев е е изобразен върху една от популярните български банкноти – петолевката, емисия 1999 – 2009. На лицевата страна на банкнотата от 5 лева е изобразен Иван Милев, а от другата страна са стилизирани неговите творби от тези стенописи.