Продажбите на "Ейч енд Ем" са се понижили повече от очакваното

Новини
15:07 - 15 Декември 2023
6092
Продажбите на "Ейч енд Ем" са се понижили повече от очакваното

Шведският моден гигант в търговията на дребно "Ейч енд Ем" (H&M) съобщи днес, че продажбите му са се понижили с 4 на сто през периода от септември до ноември, предаде Ройтерс.

Това е над очакванията за спад от 3 на сто, прогнозиран от анализатори, тъй като компанията цели да даде приоритет на доходността.

Спадът е най-големият от третото тримесечие на 2022 г.

"Ейч енд Ем", втората най-голяма модна компания в света, която се котира на борсата, след "Индитекс" (Inditex), отдава приоритет на маржа на печалбата за сметка на продажбите, тъй като се стреми към оперативен марж от 10 на сто за 2024 г.

За първите девет месеца на тази година оперативният марж е бил 5,9 на сто.

"Ейч енд Ем" губи почва спрямо "Индитекс", собственика на "Зара" (Zara), който вчера съобщи за растеж от 15 на сто на продажбите в местна валута за деветте месеца до октомври и с 14 на сто за следващите шест седмици.

Акциите на "Ейч енд Ем" изпревариха "Индитекс" тази година, което е увеличение с 56 на сто, тъй като инвеститорите са заложили на способността на компанията да се възстанови, след като инфлацията е намалила рентабилността им.

"Ейч енд Ем" е повишил по-бавно цените, отколкото "Зара",

тъй като средните потребители на компанията са по-чувствителни към всяка ценова промяна.

Нетните продажби на "Ейч енд Ем"  в шведски крони са останали непроменени на равнище от 62,6 милиарда крони (6,10 милиарда долара) спрямо прогнозата за 63,2 милиарда шведски крони.