Продуцент изригна срещу Камен Донев: Върни държавните пари за образованието си!

Култура
12:47 - 05 Април 2019
11018
Продуцент изригна срещу Камен Донев: Върни държавните пари за образованието си!

Един от известните български продуценти - Борислав Чучков, атакува остро колегата си кинаджия Камен Донев и го призова да върне държавните пари, инвестирани в него за образованието му, както за заплати, които дълги години е получавал в държавния театър. В ефира на предаването „Преди обед” по Би Ти Ви Чучков заяви, че е омерзен от грозното писмо на Донев, изпълнено с нецензурни изрази, които шоуменът изпрати преди десет дни и което бе озаглавено „Неприятели мои. Отворено писмо от Камен Донев до всички ония, които са тук, но ги няма”.

„Нека Камен Донев да върне всички пари, които са били инвестирани в него от държавата в образованието и в спектаклите му във Военния театър, благодарение, на които е станал Камен Донев”, призова Борислав Чучков.

Както първо Lupa.bg съобщи актьорът, известен със спектаклите си „Възгледите на един учител за народното творчество”, който наскоро представи и режисьорския си дебют „Уют”, нарече своите критици „машини за лайна” и ги обиди, че са мижитурки, които кютат на държавната хранилка и харчат парите на народа, а после го плюят, че не ги разбира. Яростта на Камен Донев бе предизвикана от остро критични материали, които излязоха на различни места по повод режисьорския му дебют „Уют”. За мнозина кинаджии филмът е ярък провал, а в гилдията са потресени, че Донев директно взаимства култови сцени от филми на Емир Кустурица.

„Не се чувствам машина за лайна. Смятам, че писмото е възмутително. Не мога да премълча голямото си разочарование от това артист, който твърди, че прави изкуство, който счита себе си за интелигентен човек да се обръща по този начин към феновете, почитателите и колегите си. Той обвинява колегите си за това, че стояли на заплатки, че са мижитурки, треперели”, не сдържа гнева си Борислав Чучков в предаването „Преди обед”.

Продуцентът е възмутен и от скорошно интервю на Камен Донев, който атакувал колегите си кинаджии, че харчели държавни пари, за да правят филми и да ходят по фестивали. „Съжалявам, че неговият филм не е на никой фестивал, но това не е наш проблем и не може така да обижда колегите си и да ги предизвиква да продават апартаментите си и да правят изкуство със собствени пари”, отсече Чучков.

„Много е хубаво да пее тази песен, като се има предвид, че все пак е завършил НАТФИЗ, неговото образование е платено със същите тези народни пари”, припомни продуцентът. И добави че Камен Донев е играл над 10 години във Военния театър, като реално е получавал държавна заплата за представленията, в които е участвал и които са го формирали като актьор и чиито плодове сега бере. „Не обсъждам неговия талант или неговия филм, не съм го и гледал, но честно казано, смятам, че няма да му дам тези 10 лева след това отворено писмо, което публикува, просто като личен акт на възмущение”, продължи още продуцентът на новия бг филм „Снимка с Юки”.

Борислав Чучков не може да си обясни как Камен Донев решава кой може и кой не може да прави филми у нас. „Откъде има това самочувствие да преценява кой режисьор е добър и кой лош?! Не виждам той да държи две „Златни палми” и един „Оскар” в джоба си”, каза още продуцентът от компанията „Чучков Брадърс”. И добави, че се чувства засегнат, че е наречен мижитурка.

След откритото писмо на „Учителя” кинаджии реагираха остро във фейсбук. По думите на Чучков дори един режисьор написал, че след като прочел писмото отишъл да повърне и коментирал, че Кубрат Пулев доста по-добре използва устата си от Камен Донев.

Борислав Чучков е възмутен и че т.нар. му колега намесва в писмото си великите си, но вече починали преподаватели от НАТФИЗ – Крикор Азарян и Тодор Колев, привеждайки техни цитати за изкуството.

Според продуцента по този начин Камен Донев внушава, че театралните колоси подкрепят неговите думи. „Крикор Азарян – един велик артист, велик театрален режисьор, светла му памет, който не е сред нас, да го цитираш и да казваш „Прав сте, професоре!”, е меко казано некоректно да се възползваш от авторитета на хора, които не са сред нас”, отсече Чучков. Той призова Ицо Хазарта, който също е цитиран в писмото на Донев, обаче да каже дали подкрепя подобни обидни изрази.

„Според мен това писмо е някакъв евтин пиар, който Камен Донев си прави покрай премиерата на филма”, е мнението на продуцента, реализрал успешни филми като „Тилт”. "Чучков Брадърс" са от продуцентите, които често печелят държавни субсидии за филми, финансирани от Националния филмов център и печелят проекти за европейско финансиране.

Накрая Борислав Чучков заяви, че е най-достойно Камен Донев да се извини на колегите си.