Продуцент: Мария открадна текста на "Малка черна рокля"

Скандалите около „Малка черна рокля“ продължават с пълна сила

Нещо за четене
12:36 - 03 Юни 2024
8023
Продуцент: Мария открадна текста на "Малка черна рокля"

Скандалите след свалянето на новата песен на Мария „Малка черна рокля“ продължават с пълна сила. След като певицата директно обвини за свалянето на песента продуцента Ненчо Касъмов, с който на времето първата изпълнителка на парчето Теодора имаше любовна връзка, сега от фирмата на Касъмов Diapason Records отвърнаха на обвиненията. Те обясняват, че Мария е нарушила авторско право, като е взела текста на хита на Теодора, без да плати авторско право.

„Изцяло подвеждащи са разпространените в традиционните и интернет медии обвинения, че продуцентската ни компания е „свалила“ неправомерно новото видео на изпълнителката Мария – „Малка черна рокля“, което беше публикувано на 27.05.2024 г. в официалния YouTube канал на изпълнителката.

Diapason Records беше запознато с подготвяния от Мария проект, свързан с преработка на оригиналната гръцка песен със заглавие „Theos“ на композитора Foivos, по която преди почти 15 години беше направена и кавър версията в изпълнение на Теодора и DJ Jerry. Версията на Diapason Records обаче беше създадена с оригинален текст на български език, правата върху който се притежават изключително от продуцента и издателската компания на българския автор на текста.

Въпреки отказа да се предоставят права за използване на текста на песента „Моят номер“, Мария е създала своята кавър версия с използване на по-голямата част от него. Такова използване безспорно е нарушение на авторските права и на ексклузивните права на продуцента Diapason Records. Всички мерки, предприети от Diapason Records във връзка със създалата се ситуация, са насочени към защита на изключителните права върху произведението и върху песента на Теодора и DJ Jerry, без да ограничават възможността на други артисти като Мария да направят свои кавър версии.

Важното в този случай обаче е, те да не нарушават чужди авторски права, като използват без съгласие текст на чужда песен. Diapason Records ще продължи да защитава творчеството на своите автори и изпълнители срещу всяко неоснователно и неправомерно действие, което нарушава техните права!“, заявяват от Diapason Records.