Проф. Александрова: И у нас може да дойде маймунската шарка

Новини
11:00 - 23 Май 2022
2759
Проф. Александрова: И у нас може да дойде маймунската шарка

България не е изолирана част от света, вирусът на маймунскатата шарка би могъл да достигне навсякъде. Малко вероятно е да стане епидемия или пандемия. Има разпространение от човек на човек.

Това заяви пред БиТиВи проф. Радостина Александрова.

Вирусът, който причинява маймунска шарка, е близък до този на едрата шарка. Тази ваксина - едрата шарка, не се прилага от края на 70-те години на ХХ век, уточни тя.

85% е защитата, която ваксината срещу едрата шарка осигурява срещу маймунската шарка, обясни тя.

Това заболяване се среща, макар и рядко в Централна Африка. Заразяването с маймунска шарка става когато сме в контакт с телесни течности, дихателни при замърсени предмети - дрехи, спално бельо, постелки на животни, недостатъчно третирано термично месо. Наблюдаваните случаи нямат връзка с ендемичните райони в Африка. Не малка част от инфектираните са хомосексуални мъже, каза проф. Александров.

Болестта се проявява с висока температура, болки в гърба, увеличаване лимфни възли, обрив, който започва от лицето към длани, ходила, гениталии и проявява от 1 до 3 седмици.

Вирусът основно засяга маймуните. Всеки от нас може да се предпази с добра хигиена и внимателни контакти, каза проф. Александрова.