Проф. Ангелов: Третата вълна е тук, мерките са либерални (НА ЖИВО)

Общество
10:01 - 11 Февруари 2021 (обновена)
5718
Проф. Ангелов: Третата вълна е тук, мерките са либерални (НА ЖИВО)

Третата Covid-19 вълна е тук! За последните седмици отчитаме устойчива тенденция за увеличаване на случаите с позитивен тест. Паралелно с това, благодарение на мерките в страната, които са с най-нисък индекс на строгост, успяваме да запазим устойчиви места по заболеваемост в Европа, обяви здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на НОЩ.

По думите му в момента България се намира именно в началото на третата коронавирусна вълна.

У нас мерките са либерални и благодарение на тях постигаме резултатите като темп на заболяване и смъртност в сравнение с другите страни от Европейския съюз.

10163 са случаите за последните 24 часа, от тях 4961 са открити с PCR тест, 346 с антигенни тестове

Средна възраст на новите заразени - 52 години.

29 са заразените под 19 години

В болници са 3230 човека, от тях 273 са в интензивното

697 са излекуваните

45 са починалите

Дневна заболеваемост на 100 000 – 143 човека

Плащаме висока лична цена и цена като екип, но само така можем да извоюваме победа над вируса. Първо мислим за нашите граждани, после за всички останали. В момента сме в световна криза, голяма част от подписаните догонвори не се изпълняват в срок, обобщи проф. Ангелов.

С него са и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпълнителният директор на Агенцията по лекарства маг. фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на УМБАЛ „Александровска“ проф. Борис Богов и зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

В момента имаме 12 области в червената зона, 12 - в оранжевата и само 4 в жълтата. Темпът на нарастване все още не е много голям, но е видим.

Ангел Кунчев пък обясни, че болестта скача в цяла Европа. Най-ниска е у нас, Гърция и Финландия. Прави впечатление по-високата заетост на леглата в областите Блгагоевград, Варна Габрово, Пазарджик, София област, Силистра, Хасково и Шумен.

32% по-голяма заболеваемост в сравнение с миналата седмица. Смъртността е увеличена само с 4%. В болниците има над 15% увеличение на заетите легла за болни от COVID-19, обясни пък председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. В Кюстендил, например, почти всички болнични легла са заети.