Проф. Антоанета Христова: Скоро ще има нови избори

Влизаме в процес, който трудно може да бъде управлява, смята политическият психолог

Новини
21:10 - 06 Април 2021
7182
Проф. Антоанета Христова: Скоро ще има нови избори

Експерти изразиха мнение за действията на ГЕРБ да състави правителство. Единият от тях обяви смело дали предстоят нови избори в България. 

Можем да очакваме най-малкото програмен кабинет. Трябва да има ясна програма за действие. Общата програма на действие се изчерпва с това, че новите три партии са срещу ГЕРБ. Това заяви политологът доц. Татяна Буруджиева в предаването "Денят на живо" по Нова нюз.

По-важното е което очакват гражданите е какво ще им се предложи напред във времето, добави тя. 

Политическият психолог проф. Антоанета Христова добави, че гласоподавателите наказаха старите партии.

"В същото време дадоха ли доверие на новите? Не. Защото съотношението е почти 50 към 30 в полза на старите партии. Това означава, че каузата "промяна" не е ясна.

Резултатът е рязко противопоставяне между едните и другите. Наблюдаваме поляризация и то на емоционална основа", обобщи тя.

"Влизаме в процес, който трудно може да бъде управлява. Навлизаме в период на политическа криза. Скоро ще има нови избори. Цялата система на управление на страната ще бъде стрес, който няма да е в полза на гражданите", прогнозира анализаторът.

"Нормално е партия, която е управлявала да има спад в доверието. ГЕРБ ще се опита да сформира правителство с министър-председател Бойко Борисов. Това обаче е неприемливо. Втората политическа сила отказва да се коалира с никой от старите и предполагам, че ще върнат мандата", каза доц. Буруджиева.

Проф. Христова е убедена, че Борисов ще направи всичко възможно, за да сформира правителство.

"Възможно е обаче никой да не може да направи смислено правителство", допусна тя.