Проф. Аргирова за вота: Урните да носят само ваксинирани

В края на януари ще лъсне реалната ситуация с коронакризата, увери вирусоложката

Новини
13:23 - 05 Януари 2021
2277
Проф. Аргирова за вота: Урните да носят само ваксинирани

Има достатъчно време да се разработи схемата на гласуването на хората в карантина, коментира професор Радка Аргирова по време на консултациите при президента.

Кои ще бъдат тези, които ще влязат в болнични заведения с урни, как ще се осигури това гласуване? Това е важно, като знам как в други години при далеч по-леки условия се гласува в болници. Тук ще е сложно, в никакъв случай не бива да се допуска там да влизат неимунизирани хора, всичко трябва да е идеално точно разписано, бе категорична вирусоложката. Тя подчерта, че урните с бюлетините трябва да носят само имунизирани хора. 

Мнението на здравните специалисти е най-важно. Важно е също да се предприемат такива мерки и такава информационна кампания, че българите да бъдат спокойни, когато пристъпят към урните за гласуване, обясни президентът Румен Радев.

Проф. Аргирова обясни, че около 25-30 януари ще можем да бъдем по-сигурни в прогнозата за коронакризата. Тогава ще е много важно какви ще бъдат цифрите - от тях ще разберем до каква степен хората са се съобразили и спазили всички изисквания, а това ще означава и какви са нагласите им, обясни проф. Радка Аргирова. Настоящото намаляване на броя на новооткритите случаи не ме успокоява, защото е малък броя на изследвалите се, не е равномерен в цялата страна, а и следващите дни ще излязат хората, които са били през празниците, обясни тя.

Трябва да се постараем около месец, 20 дни преди датата, която определите за избори, да има съсредоточаване на здравните заведения, в които ще се проведе гласуването, за да може те да са по-малко на брой, защото ще е трудно, каза проф. Аргирова.

До обикновените хора все още няма информация за това коя ваксина какви качества има, коментира още вирусоложката.И апелира властите да се напишат кратки и ясни материали, за да могат хората да се информират коя ваксина да изберат.