Проф. Балтов: Да има няколко центъра за лечение на Covid-19 в София

В болницата ни има най-много заразен персонал, вече тестваме всеки пациент, каза шефът на "Пирогов"

Новини
16:26 - 14 Май 2020
1137
Проф. Балтов: Да има няколко центъра за лечение на Covid-19 в София

Няколко центъра за лечение на коронавирус и няколко  за реанимационни грижи да се локализират в столицата, за да се облекчи персоналът на всички болници и да се намали рискът от зараза, предложи директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов след среща на ръководителите на болниците с директора на Столичната регионална здравна инспекция /СРЗИ/, цитиран от БТА.

За съжаление, явно не сме се справили достатъчно добре, тъй като в болницата ни има най-много заразен персонал, но не всичко се свежда до лични предпазни средства, призна Балтов, но добави, че никога няма стопроцентова защита от зараза.

Шефът на спешната болница припомни, че от два дни се тестват всички пациенти, постъпващи за лечение и  досега не е установен случай на заразоносител. Пациентите не заплащат тестовете, увери той.

В изследване от вчера на Европейския център по заразни заболявания се посочва, че средният процент за Европа на заразен медицински персонал е 13.6 от броя на заразените, а в България е близо 11 на сто, каза още проф. Балтов. Според данните, най-много са в Ирландия - 29.9 на сто.

На срещата се били обсъдени начините за обличане и събличане на защитните облекла, като за всеки от персонала, общуващ с болни от коронавирус, правилата са еднакви. Хората са наясно и добре подготвени за това, което трябва да се направи, и това, което ги очаква, каза директорът на СРЗИ Данчо Пенчев.

В СРЗИ са получени много сигнали, включително и от пациенти с белодробни заболявания, на които им е отказана хоспитализация, каза още той. Становището на директорите на болниците, на Щаба и на СРЗИ е по никакъв начин да не се сепарират пациентите на болни от коронавирус и на болни от друго заболяване, суспектни на коронавирус, добави Пенчев. По думите му, не трябва да се иска допълнително заплащане на тестове за изследване на коронавирус при постъпване на болница.

Директорите на столични болници имат конкретни предложения, които ще бъдат обсъдени на предстояща среща, каза още проф. Балтов. Това заболяване няма да изчезне, предстои тепърва много неща да научим за него, но предстои и да живеем с него, добави още проф. Балтов.