Проф. Балтов: Хората променят своето поведение спрямо коронавируса

Новини
19:07 - 08 Октомври 2020
3868
Проф. Балтов: Хората променят своето поведение спрямо коронавируса

"Този пик в Европа почна преди седмица, а у нас не е в тези мащаби. Тепърва ще разбираме защо е станало, но една от причините е, че хората променят своето поведение и неименуемо това променя нагласата спрямо вируса, но вирусът си е същия, той е устойчив" - това каза директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов по БНТ във връзка с разпространението на коронавируса у нас.

"Ако остане такава тенденцията, ще бъде натоварващо за хората в сферата на здравеопазването", каза още той.

Той допълни, че е притеснен от поведението на хората.

"През последните два месеца много се отпуснахме", обясни той.

Според него лекарите постоянно са апелирали през цялото време да има самоконтрол и отговорност. "Ако ние не спазваме елементарните мерки - какво да очакваме да се случи? Всички се съмняват, докато не се разболеят и спират да се съмняват. Трябва ли всички да се разболеят, за да разберат, че има коронавирус", каза още той.

Той отново повтори, че не се налагат нови мерки. "Ако тази тенденция продължи едва ли ще продължим със свободолюбивите мерки. Никога няма да стане затваряне на цялата държава, но има региони, които изнемогват, като например Благоевград", предупреди шефът на Пирогов.

Проф. Балтов обясни, че все още няма наблюдения за поведението на антителата след заразяване с коронавирус за 6 месеца напред във времето, но допълни, че антителата се задържат в организма 3 месеца, даже се увеличават.