Проф. Цолов: Нискоквалифицираните треньори са големият ни проблем

Научният ръководител на Димитър Бербатов в НСА отправи предизвикателство към младите специалисти, обяви конкурс

Спорт
13:59 - 25 Март 2019 (обновена)
5474
Проф. Цолов: Нискоквалифицираните треньори са големият ни проблем

Проф. Бисер Цолов е добре познато име във футболните ни среди. Е, може да не е от ранга на скандалните с поведението си треньори като Вили Вуцов или Димитър Димитров - Херо, но той е преподавател в НСА.

В някои от периодите на Стойчо Младенов в ЦСКА (от март 2007-ма до юни 2008 г. и от март 2012 г., а после и от юли 2013 г.), Цолов също бе част от екипа му - анализатор. А любопитен факт е, че в първия период тимът печели най-убедителната шампионска титла в своята история - 16 точки разлика от втория Левски.

Бисер Цолов е ръководител на програмните съвети по спортен мениджмънт в НСА, бил е член на маркетинговата комисия на БОК, а също така е и ръководител на катедра "Мениджмънт и история на спорта" и на Центъра за следдипломна квалификация в НСА.

При него се обучават някои от специалистите ни, а преди време своята диплома получи и Димитър Бербатов - специалност "Спортен мениджмънт".

Той сподели и своята позиция, касаеща българския футбол и ниското му ниво в момента.

"Безспорно един от най-големите проблеми в българския футбол е свързан с, меко казано, недобрата подготовка и квалификация на футболните треньори. Основната причината за това е в системата на подготовката им, която през 2016 г. възмути дори и един от най-титулованите ни специалисти Станимир Стоилов, направил признанието: "Българските треньори нямат квалификация и аз нямам".

И ако в професионалния ни футбол нещата са почти безвъзвратно загубени (с малки изключения), то, макар и май да знам отговора, искам да се убедя каква и ситуацията в системата на детско-юношеския ни футбол", сподели Цолов.

В тази връзка професор Цолов обяви едно предизвикателство към младите и навлизащи в професията специалисти - конкурс с награди - 2 комплекта книги от поредицата "Тактика за добрия футбол".

"Условията за участие са прости - кандидатът-треньор в детско-юношеския футбол, освен тетрадка, в която отбелязва платените такси от родителите на децата, да представи:

1. Разработен, издържан от научно-методична гледна точка, годишен (полугодишен) тренировъчен план на своя отбор. Планът да е обвързан със система за контрол и оценка на нивото на подготвеност на децата (юношите).

2. Поне един тренировъчен план, изпълнен със съдържание, за провеждане на отделен цикъл (макро-, мезо- или микроцикъл) на своя отбор.

3. Дневник с план-конспекти на отделни тренировъчни занимания на отбора, поне за последния месец, с методично обосновани в тях цели и задачи (тактически, технически, физически или каквито и да е), средства и методически указания за постигането им.

Прочитането от кандидатите (от първата до последната страница) на поне една научно-методична специализирана книга за футбол е предимство".

Срокът за участие в конкурса е до неделя, 31 март 2019 г.