Проф. Денков: 50% от приетите студенти не успяват да завършат

Силно мотивирани са само изучаващите "Медицина" и "Фармация"

Новини
13:33 - 22 Юни 2021
1203
Проф. Денков: 50% от приетите студенти не успяват да завършат

Около 50% от приетите студенти в първи курс напускат висшето образование, защото не успяват да го завършат според анализа на данните в Националната карта на висшето образование, заяви пред журналисти служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

Висшето си образование завършват около половината от студентите и това е общо за всички вузове, за повечето професионални направления, с изключение на тези, които са със силно мотивирани студенти. Такива са "Медицина" и "Фармация".

"Като цяло, това е един модел на висше образование, който е приет в целия свят - широк достъп, след което "оцеляват" само тези, които учат сериозно", каза министър Денков.

Според него вузовете у нас сами решават как да приемат студенти и това е записано в Закона за висшето образование. С изключение на регулираните професии всеки университет има право да избере как да приема студенти.

Министерството на образованието и науката публикува преди дни за обществено обсъждане проекта за Националната карта на висшето образование в България.