Проф. Екатерина Михайлова: Депутатите се правят на важни, не се справят с един лек проблем

Казусът с избор на председател на НС е политически, но с юридически последици, заключи екслидерът на СДС

Новини
14:20 - 20 Октомври 2022
2974
Проф. Екатерина Михайлова: Депутатите се правят на важни, не се справят с един лек проблем

Не е вярно, че проблемът с избора на председател на НС е юридически, казусът е политически, заключи проф. Екатерина Михайлова. Виждаме, че всеки е срещу всеки и никой с никого, описа картината в зациклилото Народно събрание някогашният лидер на СДС.

Парламентът е място, където се пренасят споровете от улицата вътре, за да не се избием, обясни тя.

Народните представители носят отговорност не кой е по-важен, по-умен и по- красив, а за решаване проблемите на хората, припомни Екатерина Михайлова.

Председателят на парламента има представителна функция, той има много малко правомощия – да организира дебата, да подписва документи, обясни преподавателят по конституционно право.

А партиите не могат да се справят с един лек проблем, даде оценката си тя.

Михайлова допусна, че е възможно първата партия да посочи кандидат от друга партия. Да това е възможно. Ние сме имали парламент, в който един председател бе заменен от друг, заради предсрочно прекратяване на правомощията, когато проф. Огнян Герджиков се оттегли, припомни юристката.

На въпрос на какви критерии трябва да отговаря парламентарният шеф, Михайлова обясни, че дори хора с опит може да не се справят с тази работа. Но това не е конкурс за Мис свят, иронизира тя.