Проф. Георги Момеков: Подаряват на дъщерите си гърди, а не искат да се ваксинират

Температура за един ден и неразположение не са проблеми, смята председателят на Българското научно дружество по фармация

Новини
09:20 - 24 Октомври 2021
5545
Проф. Георги Момеков: Подаряват на дъщерите си гърди, а не искат да се ваксинират

Председателят на Българското научно дружество по фармация Проф. Георги Момеков коментира ваксинацията срещу COVID-19 и това дали е подходяща за хора с автоимунни заболявания.

„Издаването на сертификат след първа доза от ваксината е един прагматичен подход да се стимулира ваксинирането у нас. У нас има настройване срещу всички неща. С тези мерки се надявам, че ще започнат да се спазват някакви правила”, това заяви в студиото на Нова тв председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.

Той коментира и ваксинацията за хора с автоимунни заболявания.

„Много от тези болести по никакъв начин не налагат ограничаване във ваксинацията. Има случаи, в които наистина трябва да се консултираме с лекаря провеждащ терапията. В света са поставени над 6 млрд. дози и много от тези хора са с автоимунни заболявания. В САЩ ваксинира и хора с онкологични заболявания”, обясни още проф. Момеков.

„От най-честите странични ефекти не трябва да се притесняваме изобщо. Това е просто една инжекция, която трябва да проведе учение на нашия организъм. Температура за един ден и неразположение не са проблеми, особено сред нация, в която се подаряват силиконови протези на ученички. Хората не се притесняват да подарят гърди на дъщеря си, но се притесняват от една ваксина”, заяви председателят на Българското научно дружество по фармация.

„Говорим за нация, в която има строг имунизационен календар. Българите са преживяли десетки ваксинации и аз наистина не разбира тази фобия”, добави той.