Проф. Георги Попов: Броят на COVID болните е огромен

Правим листи на чакащи за легла, заяви заплашително медикът

Новини
18:47 - 03 Ноември 2022
5200
Проф. Георги Попов: Броят на COVID болните е огромен

Вирусните заболявания зависят от сезонността. Все още преобладават летните ентеровируси. Те най-често засягат малките деца и се предават и на родителите. Сега доста често се активират вирусите след преболедувалите COVID-19. Той засяга все по-млади пациенти. Това заяви началникът на клиника по инфекциозни болести проф. Георги Попов в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

Той препоръча да носим маски, защото така бихме се предпазили от вирусите.

„Системата ни показва, че към момента има една ниска COVID заболеваемост, но това е само върхът на айсберга. Огромен е броят на заболелите в страната. Хубаво е, че новият вирус се кара по-леко. Болните не са малко, клиниките са пълни. Имаме феномен – листи на чакащи за COVID легла“, разкри той.

„Новият вариант на COVID -19 се разпространява в Северна Америка, Великобритания, а има и единични случаи в други европейски страни. Това е субвариант на Омикрон. Счита се, че той успява да заобиколи имунитета от преболедуване. Той не протича по-тежко, според изследователите“, обясни проф. Попов.

Той коментира и новата COVID ваксина „Валнева“. „Тя вече е в България. Това е ваксината, които са резервирани към новите ваксини. Това е оригиналната технология за производство на ваксини отпреди 100 години. Горещо я препоръчвам, особено за хората в рисковите групи. СЗО препоръчва да се ваксинираме едновременно и на двете ръце срещу грип и срещу COVID-19“, каза проф. Георги Попов.