Проф. Георги Рачев пред Lupa.bg: Ураганът Дориан ни праща адски дъжд на 12 септември

У нас
16:30 - 03 Септември 2019
24148
Проф. Георги Рачев пред Lupa.bg: Ураганът Дориан ни праща адски дъжд на 12 септември

Проф. Георги Рачев е преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Специалист е в областите възобновяеми енергийни източници и качество на атмосферния въздух.

- Проф. Рачев, това лято наблюдавахме изключително топла вълна в страни, в които жегата не е типично явление – Холандия, Белгия, Франция, Германия. Тези климатични промени ще повлияят ли на България и на останалите страни в Европа?

- Това не е първата топла вълна, както пишещите братя обичат да казват. Това е нормално нахлуване от Северна Африка, главно от Сахара, което се случва всяко лято и което тръгва по различно направление всеки път. Понякога обхваща Западна Европа, а друг път – Източна Европа. Нищо ненормално, фантастично и неестествено няма в това. Просто, наслагването на няколко типични синоптични обстановки могат да доведат до по-продължителна проява на нахлуване на топъл въздух или по-кратко. Тази година на два пъти Западна Европа, специално Североизточна Франция, Белгия, Холандия и Германия бяха в челото на това нахлуване и затова при тях бяха наблюдавани много високи температури. А при някои от тях бяха отчетени абсолютни максимуми в скалата на термометрите.

Хубавото в случая е, че тези затопляния продължиха между три и четири дни, докато през 2003 г. те продължиха цели три седмици.

Тогава преждевременно, в резултат на тези горещини в Западна Европа (тогава в други страни), починаха над 70 000 европейци.

Преди всичко много възрастни хора със сериозни заболявания на дихателната и сърдечно-съдовата система.

- Колко притеснителни могат да бъдат тези затопляния за в бъдеще и ще се повтарят ли идните лета?

- Тези затопляния не могат да бъдат сериозно безпокойство. По-скоро се използват като средство за оказване на психологичен натиск, защото такива топли вълни е имало и преди. Вероятно читателите не са обърнали внимание от коя година рекордите са се подобрили – от 1946 година! Тоест тогава е било толкова топло, колкото и сега. Само че тогава в Европа никой не е имал климатик. Докато сега половината свят има възможност да се предпазят от жегата чрез наличната техника. Така че хората, които ще умират преждевременно от жегата, ще стават все по-малко във времето. По-страшното е, че при такива климатични условия се харчат повече горива, в резултат на което замърсяването е по-голямо.

- В понеделник вечерта наблюдавахме мини торнадо в Южния парк в София. Все по-често се случват и други нетрадиционни за нашите земи климатични явления. Това какво означава?

- Аз изучавам професионално такива явления вече от 40 години. Тях ги има в България. Но в Южния парк нямаше торнадо, а беше така наречения прашен полъх. Това са вихрушки, много малки, вертикално развиващи се, които са с диаметър 30-40 см. В България много рядко достигат метър. Случват се в много горещи дни и е съвсем типично явление. Образуват се между различни въздушни маси, в резултат на което се получава това завихряне и във височина достигат до 50-80 метра, където на практика има само прах.

Народът преди години ги е нарекъл „прашен дявол”, но това в инакъв случай не е торнадо. Това е смерч.

Истинското торнадо е съвсем друго природно явление и е характерно главно за тропичните райони.

- Що се отнася до страшния ураган Дориан, който в момента вилнее на Бахамските острови, той ще повлияе ли на климата у нас и в Европа?

- Дориан не може да повлияе на климата, защото просто казано климатът е многогодишен режим на дадено място. Но този ураган може да окаже влияние на водната циркулация над Европа. Той още на 9-10 септември ще се е превърнал в един обикновен атлантически циклон. В резултат на това над Англия ще вали доста дъжд. Далеч на север преобразуваното явление Дориан ще внесе повече топлина, което е добра проява на циклона. В България влиянието на урагана ще бъде от вторично негово явление, което ще донесе повече дъжд.

Това ще се случи между 12-и и 14-и септември и то предимно в Централна и Западна България.

- Интересен въпрос за повечето от нас е каква есен ни очаква – типична или не чак толкова?

- Очаква ни златна есен! Точно такава, каквато е типична за последните 20 години у нас. С малко по-високи температури и почти без дъжд през септември. Много хубаво време. От 2000 г. насам не е имало много дъждовен септември. Високите температури ще са факт още дни наред.

- До края на септември ли ще се радваме на тези високи температури?

- Септември започна много ударно с много високи температури – около 25 градуса. Дори след 20-и септември ще имаме доста топло време, особено през деня, когато слънчевите лъчи се разгърнат. Но трябва да знаем, че сутрините и вечерите ще са по-хладни. Аз очаквам да е приятен септември месец. Предстои да видим!