Проф. Ива Христова: Наложително е да затегнем мерките

Новини
09:15 - 22 Януари 2021
3502
Проф. Ива Христова: Наложително е да затегнем мерките

Новата мутация на коронавируса дава по-висок вирусен товар и засяга по-младите хора. Затова предупреди заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в сутрешния блок на Нова телевизия. Определено ще трябва да затегнем мерките.

Дистанцията трябва да бъде по възможност 1,5-2 метра. Тя посъветва прозорците в училищата да бъдат отваряни на всеки 20-минути. Христова обясни, че при активно отделяне на вируса, той се задържа с часове в помещението и всички са изложени на заразяване, но каква част ще се разболее, било друга тема.

Във връзка с ваксините, Христова допълни, че антителата, създадени от ваксините, покриват новите варианти на коронавируса. "Астра Зенека" е в готовност и изпробва включване на генетичен материал, което да покрива и бразилската мутация на COVI-19.

Бъдещето ще покаже по колко ще се увеличават случаите, но със сигурност ще има покачване, категорична бе тя и допълни, че мерките трябва да продължат.

Тя поясни, че трябва да се постъпва с мъдрост, разясняване и не с натиск. Не трябва да се гонят проценти при ваксинирането. Тя предупреди, че има данни за повторно заболяване от коронавируса с друга мутация.

По отношение на ресторантьорския бранш, Христова заяви, че не може да вземе отношение дали да отворят ресторантите и нощните заведения, но в случая е въпрос на действие, което може да бъде обратимо.

Припомняме, че вчера здравният министър Костадин Ангелов заяви, че ще предложи удължаване на противоепидемичните мерки с три месеца от 1 февруари