Проф. Ива Христова: Вирусът настъпва, той е около нас

Новини
08:40 - 03 Август 2020
4506
Проф. Ива Христова: Вирусът настъпва, той е около нас

Лична отговорност на всеки е да носи маска, да бъде на разстояние поне 1,5 метра. Това каза проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя подчерта, че основната част от хората са безсимптомни, но по-притеснителното е, че не се знае как бихме изкарали вируса. Нараства и броят на по-младите заразени. 

"Вирусът настъпва, той е около нас. Не става въпрос само за температура и отпадналост, а за задух. Умира се от коронавирус, а не с коронавирус. На стотина заразени, смъртността е 3%. Няма гаранция къде ще удари, младите не са застраховани", коментира пред БНТ проф. Христова.

Тя подчерта, че хората трябва да бъдат на разстояние един от друг и даде пример със събирането на младите по баловете. В тази връзка напомни, че няма как да сме спокойни, че наргилетата могат да бъдат изцяло дезинфекцирани. Коментарът на проф. Христова бе във връзка със случая на починалия 19-годишен младеж от коронавирус, за когото се смята, че е пушил наргиле и това е възможната причина да се е инфектирал. 

"Ранна ваксинация е единствената възможност за ограничим грипа, особено за възрастните", каза тя и препоръча всички над 65 г. да се ваксинират. По думите й у нас все повече хора се възползват от ваксината против сезонния грип. Тя подчерта, че ако човек се зарази и грип, и с коронавирус - протичането ще бъде тежко. Лечението обикновено е паралелно.