Проф. Кънчев: Не само Нидерландия, а Западът не ни иска в Шенген

Нямат ни политическо доверие

Новини
08:28 - 05 Декември 2022
4965
Проф. Кънчев: Не само Нидерландия, а Западът не ни иска в Шенген

Нидерландското правителство не е само в решението си да спре приемането на България в Шенген. То е обсъдило своята позиция със съюзниците си и излага становище, защитено от по-голяма част от членките на шенгенското пространство. Това заяви проф. Румен Кънчев в студиото на "Здравей България" по Нова тв.

Ако съберем всички технически критерии, които се разглеждат, за да бъдем допуснати в Шенген, ще разберем, че всъщност на нас ни нямат политическо доверие. И спрямо ситуаците у нас през последните години, те наистина нямат причина да ни се доверяват, коментира още той.

Нидерландия заема тази позиция колективно - с лицето на Запада, включително и съобразявайки се с мнението на САЩ, категоричен е и експертът Велизар Шаламанов. В България въпросите са много по-фундаментални дори в сравнение с Унгария, която създава проблеми на ЕС. Никога не е стоял на дневен ред въпросът дали Унгария е част от руската сфера на влияние, или има западни политики, катгоричен е Шаламанов.

София обаче няма да бъде допусната в Шенген и няма да се развива в правилна посока, докато не се разграничи. Противодействие на зловредното руско внимание - това е основният проблем за страната ни. Него ни го повтарят от години, обяснява Шаламанов, като посочва, че никакви мерки не се взимат в това отношение на каквото и да било ниво във властта.

България е част от ЕС и НАТО вече от доста години, но все още има сериозни антизападни настроения и неразбиране що е то Запад. Няма цинизъм от страна на нидерладския премиер. Цинизмът идва по-скоро от нашия президент, коментира Шаламанов.

Четирите дирекции на външно министерство са основно отговорни за отношенията ни с Нидерландия в момента, пък посочва проф. Кънчев. Трябваше да се организира, и то навреме, диалог на ниво дипломати и да се обсъди между българи и нидерландци в каква насока трябва да се подобрим, къде според тях нещо не ни достига.

"Недопустимо е четири генерални дирекции на външно министерство да направят такъв пропуск. Това означава, че някой не ги е координирал. Ние разполагаме с посолство там. Недопустимо е да се случва това. Още преди 2-3 месеца е трябвало да има сформирана работна група, която да преговаря за това членство", заяви проф. Кънчев. Той допълни, че шанс все още има, но не вижда индикации правителството да действа в правилна посока дори през последните дни.