Проф. Кантарджиев: Възрастните трябва да се ваксинират лятото

Новини
18:23 - 28 Март 2022
3487
Проф. Кантарджиев: Възрастните трябва да се ваксинират лятото

"С настъпването на пролетта броя на случаите ще намалеят. В повечето области намаляват, броя на хората, които търсят медицинска помощ е в пъти по-малко. Намалява броят на починалите", заяви проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му подвариантът на Омикрон не е толкова опасен.

Той коментира, че в страни като Германия, които са с много по-развита медицинска система от нас и с повече ваксинирани от нас се наблюдава покачване на случаите с COVID-19.

Голяма част от нашите специалисти не бяха съгласни с отмяната на извънредното положение. Мисля че това мнение трябва да се има предвид. Министърът на здравеопазването и експерти в една пресконференция трябва да се кажат какво ще се прави от 1 април, каза още той.

Според проф. Кантарджиев няма да бъдем в постоянно извънредно положение. И допълни, че нещата ще станат нормални, както преди години.

Дезинфекцията трябва да остане. Културният човек 12 пъти средно си мие ръцете на ден. Отстояние, когато има опасност от респираторни заболявания и маските - в градския транспорт маските трябва да останат. И първото най-важно нещо – който е болен - смърка, киха, кашля или има температура, да си остане вкъщи, а не да се прави на герой и да върши величия" - каза пред БНТ проф. Кантарджиев.

1/3 от ваксините се поставят в столицата. Нисък интерес към първите дози на ваксинация. Това се дължи на намаляване на риска, яснотата в обществото, че минава доста леко. Лятото трябваше да започне сериозна кампания за всички възрастни хора. Те трябва да си поставят ваксина, за да сме спокойни есента, че няма да имаме натоварване на болничната система, смята проф. Кантарджиев.

Според него бързите тестове, които са ни останали да бъдат пренасочени за проверка на хората идващи от Украйна.

Тестовете за учениците да бъдат насочени към публични мероприятия, където се събират много хора. С падането на извънредната обстановка може би ще спре финансирането на лекарите на първа линия. В началото беше направено много от Министерство на здравеопазването. Има едно финансиране, има едно увеличение на заплатите общо за всички. На всеки министър бих казал да намали дисбалансите, защото това укрепва медицинската система. Маските ще останат. Най-важно е да се отварят прозорците на автобусите и трамваите, уточни още проф. Тодор Кантарджиев.