Проф. Киров: Указът на Радев може да е правно нищо, ако КС реши, че ВСС е некомпетентен

Президентът не е длъжен да подпише декрета за освобождаване на Гешев веднага

Новини
17:23 - 14 Юни 2023
5985
Проф. Киров: Указът на Радев може да е правно нищо, ако КС реши, че ВСС е некомпетентен

"Ако Конституционният съд приеме, че имаме некомпетентен орган в лицето на ВСС с изтекъл мандат, тогава един указ на президента за освобождаването на главния прокурор ще се окаже без основание и ще бъде едно правно нищо, заяви бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. 

Според него президентът Румен Радев не е длъжен да подпише указа за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев веднага и има три опции за реакция. 

Дали президентът е длъжен да подпише указа за отстраняването на главния прокурор веднага? 

"Така мислеха юристите и когато президентът трябваше да връчи първия проучвателен мандат. Там също няма срок. Обаче същите тези юристи, които сега искат веднага да бъде подписан указът за освобождаването на Гешев преди време казваха, че мандатът не трябва да се връчва веднага, трябвало повече време, за да може "ние тук да се разберем"...

По времето на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев, когато той като държавен глава трябваше да назначи служебно правителство, макар че Конституцията го задължаваше, как разсъждаваха юристите тогава? (б. а. - през декември 2016 година Плевнелиев отказа да състави служебно правителство след оставката на Борисов с аргумента, че е редно новоизбраният президент Румен Радев да направи това след встъпването си в длъжност).", обясни Киров.

Може да отидем и още по-назад във времето, когато след оставката на Жан Виденов президентът д-р Желю Желев изобщо не започна консултации за кабинет и остави процедурата на встъпващия през януари 1997 година президент Петър Стоянов.

Президентът Радев може да го подпише веднага, може и да го върне, защото процедурата за отстраняването е същата, каквато е при назначаването. А може и да го забави, защото счита, че има основание за това. Но зависи от преценката на президента, обобщи Киров.

Конституционалистът даде 3 възможности за реакция на президента Радев:

Първата е да издаде указа веднага.

Втората е - да го върне, ако смята, че в хода на процедурата, проведена във ВСС, е нарушено правото на защита, например. Това е конституционно право и би следвало и главният прокурор да се ползва от това право.

Третата възможност е издаването на указа да бъде забавено с оглед на факта, че има висящи дела, свързани с мандата на органа, който изготвя подготвителния акт, въз основа на който трябва да се произнесе президентът.

На въпрос дали ВСС може да избира нов главен прокурор, при положение, че може да отстранява обвинител №1, Киров отговаря: 

След като може едното, може и другото. Няма как да може да го освободи, а да не може да предложи нов главен прокурор. Мисля, че няма юрист, който държи на репутацията си и да не е на това мнение.

"Ако случайно Конституционният съд приеме, че имаме некомпетентен орган в лицето на Висшия съдебен съвет с изтекъл мандат, тогава указът на президента ще се окаже без основание. Тоест, ще се окаже едно правно нищо и ще бъде противоконституционен.", обобщава проф. Киров. 

На въпрос кой би изпълнявал функциите на главен прокурор до избора на нов, Киров отговаря:

"Не мога да се ангажирам. Докато не е издаден указът, главният прокурор може да излезе в отпуск и да посочи свой заместник. Ако той не го направи, това може да бъде направено от ВСС след като му бъде прекратен мандатът."

Мнението на професора за изслушването на Гешев е, че то няма да има ефект. Европейските институции никога не заемат позиция по отношение на проблеми, които възникват най-вече със съдебната власт на отделните държави-членки на Европейския съюз.