Проф. Константинов : Само една коалиция е възможна след изборите

Математикът смята, че до изборите съотношението в резултатите за Алианса на Доган и ДПС-Ново начало най-вероятно ще се промени в полза на коалицията около Делян Пеевски

Новини
19:43 - 06 Октомври 2024
5103
Проф. Константинов: Само една коалиция е възможна след изборите

Седем партии към момента влизат в 51-ото Народно събрание, съобщи за Труд математикът професор Михаил Константинов. Той обясни, че според данните от последните социологически поучвания ГЕРБ се очертава да имат 70 депутати. Засега силите на “Възраждане” и ППДБ са изравнени. Двете формации са в битка за втора политическа сила силите им стигат за по 44 депутати.

Математикът смята, че до изборите съотношението в резултатите за Алианса на Доган и ДПС-Ново начало най-вероятно ще се промени в полза на коалицията около Делян Пеевски.

По 20 депутати се очертава да вкарат БСП и ИТН, пресметна проф. Константинов.

Той подчерта, че ако влязат тези седем формации, математически са възможни различни конфигурации за формиране на правителство, но практически само една от тях е възможна реално да се състои. И това е коалиция между ГЕРБ, ППДБ и ДПС-Ново начало.

“Политиката е география плюс математика, а когато се водят войни съвсем близо до теб, тогава единствено геополитиката е определяща при съставяне на правителство”, подчерта математикът.

В последния работен ден на миналата седмица излязоха и данни на социологическата агенция “Маркет Линкс”, според които в парламента ще влязат шест партии. Проучването бе финансирано от БТВ. Според данните ГЕРБ-СДС водят с 23.1%. За второто място битката е между ППДБ и “Възраждане”, съответно с 14.1% и 13.3%.

И двете крила на ДПС биха били част от новия парламент - както коалицията около Ахмед Доган “Алианс за права и свободи” изпреварва с резултат от 8.4% на 6.4% Новото начало.

Според агенция “Маркет Линкс” БСП получава 5.3% подкрепа, а ИТН с 3.4% на този етап изпада от НС.