Проф. Кунчев: Не бойте се от изборите, гласуването отнема 5-10 минути

Политика
19:13 - 15 Януари 2021
3048
Проф. Кунчев: Не бойте се от изборите, гласуването отнема 5-10 минути

"От щаба сме готови, не беше никаква изненада, че ще има избори и дали ще бъдат през март, април или май, това не променя коренно ситуацията. Има едно нездравословно фокусиране върху "здравния" характер на изборите", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Естествено в условия на пандемия хората искат да бъдат сигурни, че няма риск. В последните няколко избори, в които съм гласувал, това ми е отнемало не повече от 5-10 минути. Има други места и събития, на които правим много по-интензивни контакти, където рискът е по-голям. От наша страна ще бъде направено всичко възможно - и като имунизиране на тези подвижни комисии, те не са много 400-500 по 5 души, общо 2000, няма никакъв проблем да ги обхванем с първа и втора имунизация, и като наличие на дезинфектанти, и като ползване на маски."

"Бих се притеснявал, ако ваксините са в България и ние не можем да ги направим, а ние правим всяка една партида, която пристигне. За момента с толкова разполагаме, толкова слагаме. Увеличаването на количествата през следващите седмици и месеци е неимоверно, то е в пъти. Слава Богу интересът към ваксините у българите е голям. Няма ваксини в този начален период, ще дойдат. Ние сме договорили ваксини повече, отколкото е населението ни." Така отговори Кунчев на въпроса защо досега са имунизирани само 17 000 българи на фона на един Израел.

"Големият проблем е ще бъде да достигнем тези заветни 70 процента ваксинирани от населението. Вероятно няма да стане до края на годината. При препоръчителните ваксини досега ние не сме достигали и 40 процента", каза още той.