Проф. Мария Пиргова: Политиците ще имат все по-голям проблем с активността на гражданите

Новини
09:18 - 30 Октомври 2023
2501
Проф. Мария Пиргова: Политиците ще имат все по-голям проблем с активността на гражданите

Политиците ще имат все по-голям проблем с активността на гражданите. Това заяви в "Тази сутрин" по bTV политологът проф. Мария Пиргова.

По нейни думи доверието се внася непрекъснато и методично. Тя посочи, че на тези избори наблюдавахме едно драстично действие, което се опита да внесе недоверие в изборния процес. "Това беше недопустимо, но политиците получиха обратен ефект", категорична е Пиргова. Тя каза, че е започнало обръщане на гражданската активност към самите избори, към значението на изборите.

"Гражданинът узрява за това, че изборите са неговия шанс и той вече няма да следва политиците така, както го е правил до момента", обяснява резултата от местните избори Пиргова. По нейни думи тези народни предстваители трябва да си отидат, защото те настояват за едни остарели практитки, които гражданите отричат.

Това, което се случи с отпадането на машините в последния момент, беше абсолютен саботаж на изборния процес, коментира Пиргова. "В крайна сметка виждаме, че гражданите наказаха тези, които направиха саботажа. Нямаше такъв отлив от изборите, какъвто се очкаваше. Гражданите си казаха: Бюлетини ни давате, с бюлетини ще гласуваме", обобщи тя.

По нейни думи трябва да гледаме на процесите в много по-общ план, чисто исторически. "Да, промяната продължава, но тя не продължава от "Продължаваме промяната". Тя продължава от БСП, от Ваня Григорова, от намаляване на апатията, въпреки че избирателната активност е ниска. Българите реагират на събитията по света и са отворени към него". Пиргова казва, че тепърва ще са наблюдават много промени. Дава пример с резултата на Ваня Григорова. Според нея това е раждането на нов лидер.