Проф. Мира Кожухарова: Първата ваксина е за цял живот

Втората доза подсилва първата и повишава с 10-15% имунитета

Новини
09:41 - 25 Февруари 2021
3095
Проф. Мира Кожухарова: Първата ваксина е за цял живот

Излизат все повече данни, че първата доза ваксина е много важна и тя създава много висока степен на защита. Втората доза подсилва първата и повишава обикновено с 10-15% тези, които вече са ваксинирани. Така че колкото повече хора са получили първата доза от ваксината, толкова повече могат да заживеят нормално. Това каза националният консултант по епидемиология и инфекциозни болести професор Мира Кожухарова в сутрешния блок на Нова тв.

Тя обясни и дали е опасно, ако втората доза от ваксината се постави по-късно от определеното.

"Въпросът за датата е административен. Човек трябва да знае дали тази дата се определя на базата на това, което е писал производителя. За ваксината на "Астра Зенека" се казва, че втората доза се слага между 4 и 12 седмици след поставяне на първата. Така че ако някой ви фиксира датата 24 март, това е ориентировъчно - минималният срок. Обикновено нищо не става, ако мине повече време. Колкото по-късно се направи втората доза, толкова по-висок е имунният отговор", каза проф. Кожухарова. Тя потвърди, че все пак е възможно в рамките на този период човек да се зарази.

"Малък е шансът, но го има. Хората не бива да се плашат, че се пропуснали точната дата. Първата доза е нещо, което е за цял живот."

"Много е важна имунизацията на възрастните хора и на хората с хроничните болести", каза проф. Кожухарова.