Проф. Сланчев: Групировката "Вагнер" вече я няма в Русия

Сега важното е какво ще направят бойците в Сирия и Африка, смята спецът по сигурност

Новини
09:55 - 30 Август 2023
2209
Проф. Сланчев: Групировката "Вагнер" вече я няма в Русия

"В Русия групировката „Вагнер” вече я няма. Идеята е какво могат да направят с бойците в Сирия и по Африка. Много от хората, които са там, или трябва да се присъединят към местните организации, или да се откажат". Това заяви проф. Бронислав Сланчев, преподавател по международни отношения и сигурност в Калифорнийския университет "Сан Диего пред Нова. 

Думите му са в отговор на въпрос за бъдещето на частната армия „Вагнер” дни след смъртта на нейния лидер Евгений Пригожин, който преди два месеца се разбунтува срещу властта в Кремъл и отправи ясни критики към военното и политическото ръководство на Русия.

За войната в Украйна проф. Сланчев обясни, че в началото на юни Украйна направи промяна в своята офанзива. „Поне на две места те вече са стигнали до отбранителните линии на руснаците и на две места имат сили да ги разкъсат. Може да започнат преговори преди Крим да бъде освободен”, каза той.

По повод предоставянето на изтребители Ф-16 от Нидерландия и Дания на Украйна, преподавателят каза, че на украинците им трябват около 300 самолета, за да има смисъл от тях. „Докато Америка не започне да ги доставя, на Украйна няма да им стигнат.

Това е сигнал, че западът ще поддържа Украйна, това е знак за подготовка, че Западът няма да се откаже от поддръжката на Украйна. Според него не може да се проведат избори за парламент в Украйна сега. „Има хора, които се притесняват, че президентството е популярно и ще започнат да вземат властта в свои ръце. Изборите не могат да бъдат проведени заради това, че има война. Институциите в Украйна – парламент, партии, съдилища, не се ползват с доверие, показват допитванията”, обясни проф. Сланчев.