Проф. Станимир Сираков, който лекува аневризми през крака, стана “Лекар на годината”

Ръководителят на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ “Свети Иван Рилски” получи престижното отличие за принос в медицината

Новини
20:40 - 19 Октомври 2023
4664
Проф. Станимир Сираков, който лекува аневризми през крака, стана “Лекар на годината”

Един от най-изявените интервенционални неврорентгенолози не само у нас, но и в Европа, проф. Станимир Сираков стана “Лекар на годината” за 2023 година. В деня на българския лекар, ръководителят на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ “Свети Иван Рилски” получи престижното отличие за принос в медицината, дадено от Българския лекарски съюз. За 20-и път съсловието награди медиците с най-големи заслуги в здравеопазването. Официалната церемония се проведе в Националния исторически музей тази вечер.

"Тази награда е огромна чест, тя е от колегите, които оценяват нашите резултати. Ще си пожелая да работим в синхрон, в синхрон с Министерство на здравеопазването, НЗОК, да мотивираме младите да останат и да видят, че има огромно поле за развити", каза проф. Сираков, след като получи отличието.  

"По традиция на този ден лекарите чуват благодарност и добри думи", каза председателят на лекарското съсловие д-р Иван Маджаров. 

Той пожела здраве и упорита работа на колегите. "Благодаря на фармацевтичната индустрия", каза Маджаров.  

"Точно преди 20 години тази награда се учреди в Българския лекарски съюз. Сред вас виждам хора, които преди 33 години поставиха основите на това, което сега има основно значение за обществото ни", заяви здравният министър проф. Христо Хинков. 

Желая ви да сте здрави и много успешни, обърна се към медиците министърът. 

"За мен е истинско удоволствие да бъда на празника и да изкажа своята дълбока признателност на всички вас. Професия, в чийто фундамент са заложени най-висшите хуманни ценности", каза президентът Румен Радев. Всеки човек може да определи своя приз за лекар на годината. В мислите на тези хора, който е помогнал, заслужава този приз.

Има кабинети и лаборатории, в които човек се чуди дали не влиза в изследователски център. Хората очакват от своя лекар човечност, разбиране и състрадание. 

Ние очакваме все по-обективно да разяснява основите на пълноценния живот и да промотира все по-активно профилактиката, заяви Радев.