Проф. Тодор Кантарджиев: Контакт с вируса засега са имали 10 - 11% от населението на страната

Ваксините ще тръгнат скоро към България

Новини
08:52 - 05 Декември 2020
2731
Проф. Тодор Кантарджиев: Контакт с вируса засега са имали 10 - 11% от населението на страната

Контакт с вируса засега са имали 10 - 11% от населението на страната.

Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Тази събота“ по БТВ.

„Всички мерки и усилия, които полагахме от пролетта досега, като винаги гледахме да не натоварваме здравната система, всичко това беше, за да дочакаме добра ваксина. Появиха се вече и мнения против ваксините. Освен директор на Центъра по заразни и паразитни болести, аз съм и председател на Експертната комисия по контрол на ваксинопрофилактиката. Експертите в тази комисия предлагаме на министъра колко и кои ваксини да се закупуват всяка година и кои да бъдат задължителни и кои - препоръчителни. Трябва да се допълни Наредба 15 за ваксинацията.

След регистрацията от европейския регулаторен орган на ваксината „Файзер“ този месец, ваксините ще тръгнат към страната. Януари ще е другата подобна ваксина“, посочи Кантарджиев.

„Хубаво е да обясним какви ваксини се чакат. Когато немски гражданин има достъп до ваксини, и българинът ще има достъп до същите ваксини. Немският гражданин слуша лекарите си, които имат опит, а не какво казал някой си. Чакаме три типа ваксини. Разликите между тях са големи. Първата група са на базата на информационното РНК. Сложена в много дребни липозомални мастни капчици тя влиза с ваксината, стига до най-близките му клетки, които приемат капчиците с РНК ваксината и това РНК прави така, че твоята клетка започва да произвежда антигените на вируса, за да се изгради клетъчен имунитет. Фирмата „Moderna“ е фирмата, която от десетилетия прави ваксини на основата на РНК“, заяви той.

„Втората група са ваксини, при които ДНК от вируса на коронавируса се вкарва в друг вирус. Имунизацията е със жив вирус, който инфектира клетките ни и те произвеждат антиген. Третите са с готов белтък на този антиген. Те са най-подходящи според нашия Национален ваксинационен план. Това са неживите ваксини“, добави той.

По думите му ваксините са спасили много хора. „Надявам се в обществото да се създаде имунитет и да отпадне страхът от заразяване и да отпадне проблемът с пълненето на болниците и постоянно да чуваме за близки заразени и умрели“, заяви той.

До края на този месец и следващия месец имаме достъп до РНК-вите ваксини. Те са най-подходящи за хората от първата фаза на ваксинацията. Контакт с вируса засега са имали 10 - 11% от населението на страната. Имаме няколко стотин хиляди хора, които са били в контакт с коронавируса. Трябва да имаме 75% от населението с имунитет, за да спадне толкова разпространението, че да хващаме отделни клъстери“, допълни той.