Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Грипът удря през февруари

Новини
18:10 - 03 Януари 2020
2774
Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Грипът удря през февруари

Десет са доказаните случаи на грип в страната през последната седмица, като все още няма изразена епидемия. Това заяви пред Lupa.bg директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. По думите му страдащите от респираторни заболявания са с 30% по-малко в сравнение със същия период миналата година.

Все още е рано за истинската грипна вълна, която очакваме, категоричен беше проф. Кантарджиев.

Той обясни, че случаите на заболелите са разпръснати в различни области на страната. Първият регистриран е от последните дни на 2019 г., като човекът е от Бургас, а вирусът е пандемичен. В София има няколко случая на тип H3N1, а 4-годишно дете е заболяло от пандемичния щам H1N1. Друго дете, на 11 години, е било заразено с вирус от групата B.

Силно епидемично разпространение се очаква да се разрази в средата на януари, подчерта проф. Тодор Кантарджиев.

Той уточни, че грипната вълна ще се развива главоломно и в средата на февруари ще достигне своя пик с най-голям процент заболели от глава на населението.

Експертът припомни, че грипът може да бъде разпознат по показателя, че настъпва много бързо – в рамките на два часа се появяват силни болки в мускулите и ставите, започва главоболие, има наличие на висока температура. Понякога грипът е съпроводен със суха кашлица, затруднено дишане и болка в гърдите.

За да се предпазим от по-нататъшно развитие на болестта, Кантарджиев съветва веднага да се започне прием на антивирусни препарати.

„Още след второто хапче човек ще се почувства по-добре и ще се предотврати влошаването на здравословното състояние, както и нежеланите странични реакции на организма”, категоричен беше епидемиологът.

Той съветва хората да не чакат да се влошат, а да действат веднага, щом усетят първите неразположения. А тези, които работят с повече хора, да се снабдят с маски, които да сменят на всеки два часа и половина, подчерта проф. Тодор Кантарджиев.