Проф. Ваня Добрева пред Lupa.bg: Наказват ни за това, че сме русофили

У нас
15:48 - 09 Септември 2019 (обновена)
10828
Проф. Ваня Добрева пред Lupa.bg: Наказват ни за това, че сме русофили

Това е много опасен сигнал срещу нас навръх Девети септември. Това е чиста форма на политическа репресия и фактът, че се случва непосредствено след изявлението на външния министър Екатерина Захариева срещу днешната дата, не е случайно. Това е мнението на проф. Ваня Добрева пред Lupa.bg, която е преподавател в УНИБИТ, член на Национално движение "Русофили" и бивш зам.-шеф на БСП София по повод ареста на бившия главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов и обиска в дома му. Той е шеф на аналитичното звено в движението. 

Добрева е била привикана на разпит в качеството на свидетел в спецпрокуратурата, която е провела акцията срещу Борисов. Тя разкри, че представителите на обвинението са се държали съвсем възпитано и е на мнение, че не трябва да се търси сметка за акцията от него, а кой е автор на поръчката. И намекна, че кръгове около външния министър Екатерина Захариева стоят зад нея. 

"Смятам, че със същия хъс и настойчивост да бъдат привикани на разпити други неправителствени организации, да бъде изследван произходът на средствата им. Това са организации, които разделят обществото", категорична е Добрева. И добави, че явно нещо много сериозно ще се случва в страната и то е доста обезпокояващо, щом за пръв път на разпити се привикват хора заради убежденията и идеологията им навръх 9 септември.

На 14 септември предстои традиционният събор на русофилите на язовир "Копринка", което според проф. Добрева също не е случайно. И напомня, че в организацията има представители на целия политически спектър, включително и активни членове на ГЕРБ и десницата. 

"Русофили не е прокомунистическа организация", каза още тя.

 „Не разбрах защо ме привикват в спецпрокуратурата като свидетел. Не ми казаха по какво дело ме викат и дали изобщо има нещо, зададоха ми няколко въпроса, следователят беше много свестен човек, нямам претенции към него, но не бих искал да коментирам разговора”, обясни пред Lupa.bg и социологът Живко Георгиев, който също е бил разпитван днес.

„Нямам никаква идея какво се случва, много хора чакахме за разпит, някой си прави някакви тънки сметки, но не знам кой и защо”, добави експертът, който е член на Стратегическия съвет към президента Румен Радев. "Мирише ми на кьорфишек, но да видим. Яд ме е, че само ни загубиха времето", добави Живко Георгиев.