Проф. Витанов: Излизаме от пика на Ковид вълната

Следващата седмица ще спадне и смъртността, увери математикът от БАН

Новини
09:38 - 09 Август 2022
4551
Проф. Витанов: Излизаме от пика на Ковид вълната

Трендът на заболеваемостта го пречупихме. Очаква се тази седмица да започне да намалява броят на хората с Ковид-19 в болница. Следващата седмица ще спадне и смъртността. Излизаме от пика, това е хубавата новина", коментира математикът от БАН проф. Николай Витанов пред „България он ер“.

Той добави, че Силистра и София-град са областите в жълтата зона, като в столицата спадът е добър и се очаква тази седмица да излезе от жълтата зона. 

"Мерките вероятно няма да бъдат продължени, докато Силистра ще почака още. Във Варна също на 18 август е малка вероятността мерките да бъдат продължени. Трябва да се

По думите му ваксинацията у нас е ниска, но пък имаме добро математическо моделиране. А мерките се налагат на основата на моделиране, колкото да не се допусне дифузно разпространение на вируса.

"Когато това се постигне, мерките се махат. Те са минимални и се налагат за кратко време", отбеляза проф. Витанов, според когото общата заболеваемост в страната е ниска, дори към нея да се добави и скритата такава.

"Умножавате по 4,5 и получавате около 7 хил. заразени дневно, което е нищо. Заетостта на леглата е много ниска", смята проф. Витанов.

"Българското население не е ваксинирано. Уважаеми хейтъри, ако искате да падна от екран, ваксинирайте се. Ваксиниран човек по-трудно се заразява и по-леко го кара като се разболее. Глупости са това, че ваксините имат отрицателни ефекти - чакам да ми поникнат рога и копита", подчерта математикът от БАН.

Според проф. Витанов народът се е научил, че при нас Ковид вълните са много по-слаби от тези Западна Европа.

"Плановете са разработени така, че онлайн обучението да се използва само в краен случай. Онлайн обучението отива на заден план като мярка", заключи той.