Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Ердоган праща към България и Гърция стотици хиляди бежанци

Политика
10:30 - 08 Август 2019
28189
Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Ердоган праща към България и Гърция стотици хиляди бежанци

„Увеличава се броят на бежанците, които искат да пресекат границата ни с Турция. Причината за това е надпреварата между турския президент Реджеп Ердоган и неговите опоненти да изгонят имигрантите от страната си”, обясни пред Lupa.bg. арабистът проф. Владимир Чуков.

„До местните избори през юни ситуацията с бежанците бе спокойна. Ердоган гледаше да си вземе парите от Европа за отрязване на пътя им към ЕС и ги бе оставил на мира. Опонентът му Екрем Имамоглу обаче му създава грижи с неговата политика срещу чужденците. Кметът на Истанбул не иска мигранти, защото те подриват бизнеса на местните”, обясни проф. Чуков.

По думите му само в Истанбул живеят 2 милиона чужденци. От тях около половин милион пребивават незаконно. Броят на нелегалните сирийци в най-големия турски град е огромен.

„В момента от Идлиб към Турция се насочват нови бежанци. За да ги върне обратно, Ердоган готви военна операция. Естествено е, че бежанците няма да искат да се върнат, а да потърсят убежище в Европа”, коментира арабистът.

В края на миналия месец над хиляда нелегални мигранти бяха задържани в граничещата с България турска северна провинция Одрин. По време на операциите бяха заловени точно 1023 нелегални мигранти от Сирия, Афганистан, Мароко, Ирак и Бангладеш. 

Турция е основният път за нелегалните, които се опитват да преминат в Европа, особено след 2011 г., когато започна гражданската война в Сирия.