Професия "Опитна мишка"

Общество
17:01 - 14 Март 2019 (обновена)
19565
Професия "Опитна мишка"

Около 15 000 българи се подлагат всяка година на тестове за лекарства и козметика. Повечето от тях изпробват продукти, които се планира да се пуснат на пазара, но немалка част решават да пробват и иновативни лекарства. „Опитните мишки” получават около 200 лeва на експеримент в зависимост от продължителността на изследването и броя на прегледите, които след това трябва да се направят.

Обявите за набиране на доброволци най-често са разлепени там, където има по-голям поток от хора – на метростанциите, супермаркети или болнични заведения. Ентусиасти за тестване на козметика, оптични лещи и лекарства се търсят и чрез социалните мрежи, предимно във Фейсбук.

Най-скъпо платени са експериментите, свързани с престой в болнично заведение и често даване на кръв, установи проверка на Lupa.BG. За някои от тях фирмите имат специфични изисквания. Когато се тестват слънцезащитни продукти, се търсят доброволци със светла кожа, без пигментации и татуировки.

Тестването на лекарства звучи плашещо за повечето хора, затова фармацевтичните компании ги стимулират с добро заплащане. За мнозина нашенци тестването на лекарства и препарати се е превърнало в доходоносен бизнес и заработват около 1000 лв. месечно. Единственото ограничението за брой на експериментите им пречело да заработват хиляди левове. Други предпочитали да участват от дъжд на вятър, когато закъсат за пари. Има и ентусиасти, които смятали, че така помагат на съвременната медицина да се развива и също са готови да участват без пари.

Постоянната поява на нови лекарства изисква реални тестове не само върху животни, но и върху хора. Това се налага, за да се установят страничните ефекти на лекарството, а производителите да са сигурни, че новият им продукт е безвреден, пояснява човек от бранша.

Клиничните тестове се провеждат в две фази. Първо лекарството се тества върху животни и ако всичко е нормално, се дава и на хора. Във втората фаза лекарството вече е изпробвано върху малка група от хора, след което, ако се налага, се тества при повече кандидати. Някои медикаменти имат странични ефекти като гадене, разстройство и мигрена, затова „опитните мишки”, които учат или работят, трябва да си вземат няколко дни болнични.

„Често по-бедни роми напират да бъдат включени в клинични проучвания от първа фаза”, разкриха лекари, които издирват кандидати за опитите си. За разлика от пазара на черно на кръв, в който мургавите събратя отдавна държат монопола, малцина от тях успявали да пробият до тестовете и съответно до солидното заплащане, което те носят. Причината е, че за разлика от кръводаряването, където не се иска предварително изследване, преди нуждаещите се да платят, доброволците трябва да са напълно здрави. Предварително се проучвали фамилните им заболявания, а също и дали пият и пушат например. „Мнозина от желаещите от този етнос са с някакви хронични болежки или не отговарят на забраната за конкретни навици. Почти всички от тях употребяват алкохол или пък пушат”, поясняват доктори.

При тестовете на медицински изделия по-голямата част от доброволците решават да се включат без заплащане, а само срещу надеждата, че новите лекарства ще ги излекуват от тежки заболявания. Лекари споделят, че едва много нисък процент от хората идват при тях, защото се нуждаят от пари, като при този тип изследвания тарифите също са около 200 лева. В момента се увеличавал броя на тестовете на лекарства за онкоболни, като чрез тях пациентите търсят последен шанс. Тестовете им давали възможност да изпробват твърде скъпи или все още неодобрени медикаменти, които евентуално ще им донесат спасение и нов живот. Тези болни са готови на всичко, за да се преборят с рака, и лесно се съгласяват да взимат всякакви препарати, коментират доктори.

Другите най-чести изпитания у нас са в сферата на гастроентерологията, психиатрията и неврологията. Тестовете се провеждали на две части. Първо новите хапчета се дават на животни и ако тези проби са успешни, се преминава към опитите върху хора. Те могат да бъдат разделени на групи по 100 или повече души, като по техните симптоми се определят страничните ефекти на лекарството, описани в листовката му.

Преди началото на изследванията на доброволците се разясняват рисковете от тестовете.

„Вземаме само хора от 18 до 75-годишна възраст, без излишно тегло, без хронични заболявания, а задължително условие е да не пият, да не пушат, а седмица преди експериментите трябва да се откажат от чая, кафето и шоколада, защото също влияят на резултата. Имаме си база данни от редовни доброволци, но постоянно идват и нови. Изпробването на нови лекарства може да изглежда като идеална възможност за бързи и лесни пари, но е добре всеки кандидат добре да обмисли зравословните рискове, които крие то”, предупреждават медици.