Професор каза какво ни чака наесен с коронавируса

Здравната ни система трябва да се подготви, защото след края на септември нещата няма да изглеждат толкова добре, смята математикът

Новини
10:54 - 10 Август 2020
2920
Професор каза какво ни чака наесен с коронавируса

Тревожна прогноза за развитието на коноравируса през септември направи математикът проф. Николай Витанов, който прави математически модели за коронакризата в помощ на Националния оперативен щаб. В момента епидемията тъпче на едно място, каза проф. Витанов пред Нова тв.

„Здравната ни система трябва да се подготви, защото след края на септември нещата няма да изглеждат толкова добре. Засега се търпи ръстът на заразата, но с бавни темпове се увеличават нещата и ако се натрупа - ще стане неприятно. Ако здравната ни система обаче се подготви - ще се справи", подчерта проф. Витанов.

"Сметките ми се сбъдват, защото зад тях стои мощната теория "Синергетика". Дългосрочно нещата обаче не седят много добре. Най-малко 16 000 души ще са болните в края на август и 25 000 в края на септември. В края на тази седмица очаквам 14 000 болни. Броят на регистрираните болни се умножава по 8 и става ясен броя на хората, които са се срещали с болестта. За септември няма риск за здравната ни система. Това което стана ясно е, че тя работи", каза още математикът.