Професор: Очаквам ръст на пациентите с рак

Дудов напомни, че превенцията е най-добрият начин за намаляване на смъртността от онкологични заболявания

Новини
15:05 - 24 Октомври 2021
5619
Професор: Очаквам ръст на пациентите с рак

В месеца за борба с рака на гърдата онкологът професор Асен Дудов призова властите у нас да внедрят Европейския план за борба с рака възможно най-скоро, за да може страната ни да получи по-голям достъп до високотехнологично лечение на онкоболните. Професор Дудов беше гост в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Той напомни, че превенцията е най-добрият начин за намаляване на смъртността от онкологични заболявания. Според него нормативната уредба у нас трябва да се промени, за да защити в по-голяма степен раковоболните."България е изключителен длъжник на раковоболните, защото са дискриминирани.", изтъкна проф. Дудов.

По думите му пациентите с онкологични заболявания у нас са изключителнто уязвими на пазара на труда, например.Лекарят допълни, че с малки изключения, всички онкоболни може спокойно да се ваксинират срещу COVID-19. Той очаква след края на пандемията у нас да има ръст в броя на хората с онкологични и други хронични заболявания, защото в момента много хора се притесняват да отидат на профилактичен преглед.