Прогноза: ГЕРБ с малка преднина пред БСП на местните избори, 47% готови да гласуват

Статистиката е безмилостна - в малките населени места местни коалиции решават изборите

Новини
12:48 - 19 Септември 2019
2081
Прогноза: ГЕРБ с малка преднина пред БСП на местните избори, 47% готови да гласуват

Скоро идват местни избори, а различните агенции се борят да покажат на българина колко са точни в изследванията си и показаните след това резултати. Когато фактите говорят и боговете мълчат. Стастиката е безмилостна - малките населени места местни коалиции решават изборите.

Към днешна дата проучванията показват, че на местните избори, насрочени за 27 октомври, 21.5% от хората биха гласували за ГЕРБ, 18.7% за БСП, 8.6% за ДПС.

До 15% от всички избиратели се очаква да подкрепят листите със специфични местни коалиции. Те се намесват сериозно в местните избори и могат да се окажат силен фактор в предстоящите местни избори.

Според изследването най-интересните битки се очакват в големите общини, защото там има най-силен сблъсък и противопоставяне.

В местните избори важен играч са и местните играчи, местните листи извън основните политически партии.

Друга статистика показва, че местните избори са едни от най-мобилизиращите. Не случайно е така, защото се решават проблеми, които са най-близко до народа - улиците, училищата, детските градини и канализация, които в най-голяма степен засягат хората.

С най-голямо доверие в България се очертава фигурата на президента Румен Радев - 57% подкрепа. След него се нареждат вицпермиерът Томислав Дончев - 25.7%. С висок ръст на доверие са спортният министър Красен Кралев и силовият министър Младен Маринов. Към настоящия момент управляващите успяват да запазят своя кредит на доверие.

По последни данни 47% от хората заявяват готовност да участват в изборите.