Прогнозират по-тежък грипен сезон от миналия

Настоящият сезон може да бъде по-тежък в сравнение с предходния, особено за старите хора и лицата със слаб имунитет

Топ
15:35 - 25 Ноември 2021
1970
Прогнозират по-тежък грипен сезон от миналия

В България циркулацията на грипни вируси обикновено започва през декември, като епидемията от грип се разгръща през януари и февруари.

През изминалия сезон циркулацията на грипните вируси в Европейския съюз беше необичайно слаба, а в България за първа година не бяха доказани грипни вируси. Това се обяснява с прилаганите противоепидемични мерки, които оказват ефект не само върху пандемичния коронавирус, но и върху грипните вируси.

Ако и през този сезон се спазват стриктно противоепидемичните мерки, е възможно да няма тежка грипна епидемия, каквито се наблюдаваха в сезоните преди пандемията.

Ранното доказване на грипен вирус A (H3N2) в Европа обаче показва, че настоящият грипен сезон може да бъде по-тежък в сравнение с предходния, особено за старите хора и лицата със слаб имунитет, предупреждават от Министерството на здравеопазването.

Предполага се, че през този зимен сезон ще циркулират грипни вируси, които са подобни на вирусите, влизащи в състава на противогрипните ваксини, препоръчани от СЗО. Засега обаче не може да се прогнозира кой от тези вируси ще доминира.

Ефективността на противогрипните ваксини не е 100%, но те осигуряват защита срещу тежки форми на грип и усложнения, особено при високорисковите лица. Според научни публикации противогрипните ваксини:

  • намаляват с 50-60% амбулаторните прегледи, дължащи се на грип;
  • намаляват с 57% хоспитализациите, дължащи се на грип, при лица над 50 г.;
  • намаляват със 74% приема на деца в интензивни отделения;
  • намаляват с 52% и 79% хоспитализациите при лица с хронични белодробни заболявания и с диабет.

Ефективността на противогрипните ваксини зависи от възрастта и имунния статус на ваксинираното лице, но най-вече от антигенната близост между ваксиналните и епидемичните грипни вируси.

Най-висока е ефективността на ваксините спрямо грипни вируси тип В, тъй като те са генетично най-стабилни, а най-ниска е спрямо грипни вируси А (H3N2), които са най-изменчиви.

Така че от значение за ефективността на ваксините е кой грипен вирус преобладава през даден епидемичен сезон.

Късно ли е, ако сега решим да си поставим ваксина срещу грип?

Препоръчва се ваксината срещу грип да се приложи поне 14-21 дни преди началото на циркулацията на грипни вируси в страната, за да има време да се формира имунитет.

Засега не е засечена циркулация на грипни вируси, така че може да се поставя противогрипна ваксина. Счита се, че дори по време, когато в страната циркулират грипни вируси, може да се прилага ваксина, при положение че лицето е здраво и няма остро заболяване.

За кои групи от населението е препоръчителна ваксината срещу грип?

Противогрипни ваксини се препоръчват на лица, които са с повишен риск от тежко протичане на грип и развитие на усложнения. Според СЗО ежегодна ваксинация против грип се препоръчва на лица с висок риск от усложнения:

  • бременни жени (високо приоритетни);
  • деца на възраст от 6 месеца до 5 години;
  • възрастни лица над 65 години;
  • лица на възраст над 6 месеца с хронични заболявания (диабет, хронични сърдечни и белодробни заболявания, вродена или придобита имуносупресия, ХИВ/СПИН и др.);

Препоръчително е и медицинският персонал да се ваксинира, тъй като той е с повишен риск от заразяване или предаване на инфекцията.

По време на пандемията от COVID-19 препоръките за противогрипна ваксинация са с особено значение поради вероятността от заразяване с коронавирус и грипен вирус, което би довело до утежняване състоянието на пациента.