Прогнозите за 2022: Без избори, кражби и рекет

Политика
17:40 - 02 Януари 2022
4653
Прогнозите за 2022: Без избори, кражби и рекет

Съпредседателят на „Демократична България” Владислав Панев прогнозира какво ни очаква пред новата 2022-ра. На стената си във фейсбук депутатът, който бе охулен заради селфито си в Делян Пеевски, вярва, че предстои година без избори, кражби и рекет, установи репортер на Lupa.bg.

Ето целия пост на синия икономист, правописът е запазен:

Лесните прогнози за 2022 г., която за България ще бъде по-добра от всяка предишна:

- Избори няма да има, кражбите и рекета над успешните фирми остават в миналото, а това, заедно с вносните фактори ще доведе до рекорден ръст на частните инвестиции от мизерните под 20% от БВП в изгубеното десетилетие.

- Планът за възстановяване и развитие ще започне да действа и у нас, но отражението му върху икономиката и реалния живот ще бъде минимално. Безплатните пари са най-неефективни и така ще продължи да бъде.

- Точно след една година ще сме забравили за здравната криза и ще престанем да броим заразените и починалите хора на ежедневна база.

- Инфлацията ще продължава да бъде по-висока от тази, на която сме свикнали. Доходите отново ще растат изпреварващо, заради огромния дефицит на пазара на труда. Спестяванията ще се обезценяват, което ще продължи да предизвиква балони и опасност от пукането им.

- Енергийната трансформация започна, а цените на тока ще се укротят. Очаквам двойно увеличение на фотоволтаичните мощности в България до около 2000 мегавата. Особено ако правителството улесни процедурите за присъединяване (без субсидии).

- Динамиката в небанковото финансиране ще се увеличи с пъти. Горещите пари ще търсят мястото си, като ще бягат от нулевите лихви, много от тях ще инвестират в губещи проекти, други ще спечелят.

- Европа ще продължи да бъде губещия континент. Плановете и стратегиите ще са страхотни на картинка и не толкова като реализация. Делът на Азия в глобалната икономика ще расте.

- Шансът на България е да намери своето място в късите вериги на доставки. И ще успеем да го направим. Противоборството и различията в манталитета между Източната и Западната част на ЕС стават очевидни. Т. нар. през 2020 г. "пестеливи" държави (те ще са различни през годините, но сега са Холандия, Австрия, скандинавски) ще бъдат мост между двете.

- (не съм сигурен, че ще започне през 2022, но до края на десетилетието 100 процента). Емигрантите ще започнат да се завръщат, защото България ще става все по-добро място за бизнес и живеене. Вълнуващо е да сме част от тези процеси.

Добре дошла, 2022!