Прогрес: Судан се отказа да беси гейовете

Държавата премахна смъртното наказание и публичното бичуване за еднополов секс, но затворът остава

Новини
12:40 - 18 Юли 2020
2111
Прогрес: Судан се отказа да беси гейовете

Властите в Судан — третата по големина държава на африканския континент, отмениха смъртното наказание и публичното бичуване за гей секс. ЛГБТ активисти приветстваха радикалното решение, но призоваха да отпадне и затворът за еднополови контакти.

Не всички в раздираната от конфликти страна обаче са доволни от промените. Мнозина критикуваха разхлабването на закона в консервативната държава,  която преходното правителство обеща да доведе до демокрация след свалянето през миналата година на автократа Омар ал Башир, който беше на власт от 1989 г.

“Измененията в Наказателния кодекс не са достатъчни, но са чудесна първа стъпка на преходното правителство, което се опитва да въведе промени”, заяви в четвъртък Нур Султан, основател на ЛГБТ група в Египет и Судан.

Еднополовите отношения са инкриминирани в по-голямата част от Африка и Близкия Изток. Судан беше една от шестте държави, освен Иран, Саудитска Арабия, Йемен, Нигерия и Сомалия, в които има смъртно наказание за гей секс.

Съгласно стария закон за содомията в Судан гей мъжете се наказват със 100 удара с камшик при първо прегрешение, с 5 години затвор — при второ и със смъртно наказание при третото. Сега наказанията са променени и варират от 5 години зад решетките до доживотен затвор. Аналният секс е незаконен в Судан, независимо от пола на лицата. При хетеросексуалните двойки се наказва само мъжкият участник.

Законовата промяна е част от оповестени от министъра на правосъдието реформи, които включват декриминализиране на атеизма (Судан е една от седемте държави в света, в които атеизмът се наказва със смърт) и разрешаване на мюсюлманите да консумират алкохол.

Судан планира още да забрани осакатяването на женските полови органи, което обикновено включва частично или пълно премахване на външните гениталии на момичета и жени. Освен това ще бъде позволено на жените да пътуват с децата си без изрично разрешение от мъжки роднина.