Проходът Петрохан остава затворен

Дейностите по разчистване на републиканския път са в ход

Новини
09:23 - 12 Юни 2022
2648
Проходът Петрохан остава затворен

Затвориха прохода Петрохан до вторник. Над 100 литра на квадратен метър паднаха във Вършец. Там е обявено частично бедствено положение.

Проходът Петрохан ще остане затворен до 14 юни, съобщи областният управител на Монтана Ванина Вецина. Падналият дъжд в района е 117 литра на квадратен метър, предава БНР.

"59-ият километър след село Бързия на един от завоите в прохода има запушен водосток и това създава проблем, нарушения на пътното платно. Движението през проход Петрохан е изцяло ограничен за всички МПС... Частично откъсване на пътя следствие на обилните валежи. Срокът е 14.06, надяваме се до тогава да бъде отстранен или поне да могат да се допуснат МПС, със сигурност ще има нужда от ремонти."

Над 100 литра на квадратен метър дъжд се изля над Вършец. Река Ботуня излезе от коритото си и наводни къщи, понесе дървета и камъни в квартал Заножене. Обявено е частично бедствено положение. Няма пострадали хора, допълни Ванина Вецина:

"Река Ботуня в град Вършец е излязла от коритото и е нанесла щети на къщи, както е откъснала 2 пешеходни моста. Има частична повреда на един от мостовете в квартал "Заножене"."

Към момента дъждът е спрял. Ден – два ще са необходими на местната управа, за да изчислят щетите от наводнението.

В района на село Дълги дел, община Георги Дамяново,  реката е повишила нивото с повече от метър. За сега ситуацията е под контрол. В останала част на област Монтана вали, но дъждът е по-малко, като количество.

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов ще провери разчистването на прохода Петрохан днес. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

В 12:00 часа, заедно с кмета на Вършец Иван Лазаров, вицепремиерът ще обиколи обектите, които са засегнати от наводненията. Гроздан Караджов ще посети засегнатите от обилните валежи през вчерашния ден.