Проказа вилнее в Испания

Независимо че това не е масова болест, тя все още засяга определени групи от населението

Новини
18:59 - 29 Януари 2023
5255
Проказа вилнее в Испания

В световния ден за борба с проказата стана ясно, че случаите на проказа в Испания са се увеличили два пъти за последната година. Данните са от Държавния регистър на Здравния институт "Карлос III".

През 2022 година в страната са регистрирани 10 нови случая, докато през предходната са би едва 4. Балеарските острови и Астурия са автономните региони са с по двама заразени, следвани от Андалусия, Кантабрия, Валенсия, Мурсия, Галисия и Ла Риоха с по един. Независимо че това не е масова болест, тя все още засяга определени групи от населението. Въпреки че не е много заразна, проказата е вероятно да бъде прихваната при съвместно съжителство.

19 души са болните от проказа в момента в Испания, но инкубационния период може да варира между 3 и 5 години, а първите симптоми да се появят след 20 години. Обикновено това са бледи петна по кожата и изтръпване на крайниците, които, ако не се лекуват ,могат да доведат до трайно увреждане на кожата, нервите, крайниците и очите, причинявайки парализа и увреждания, които в най-лошите случаи са необратими.

Смята се, че проказата е една от четирите водещи причини за инвалидност в света. По данни на Световната здравна организация в 143 страни са регистрирани 140 594 нови случая през 2021 г., като всеки ден в световен мащаб продължават да се откриват 385 нови случая, от които 25 са деца под 15-годишна възраст.

Има публикации, които откриват пряка връзка между това увеличение и появата на Covid-19. Най-засегната е Югоизточна Азия, следвана от Африка, Америка, Източното Средиземноморие и Тихия океан.