Проклятие в Lupa.bg! В Пещера мрат като мухи заради откраднат кръст на Богоявление

След светотатството през 2008-а година градът е на водещо място по смъртност в България

Общество
15:20 - 03 Януари 2020
11607
Проклятие в Lupa.bg! В Пещера мрат като мухи заради откраднат кръст на Богоявление

Богохулна циганска кражба навръх Богоявление през далечната 2008 година в град Пещера навлече смъртоносно проклятие на обущарското селище, кръстят се местни. Тогава млад ром скача в студената вода, взима кръста и бяга към близкия цигански квартал с реликвата.

Веднага след безсрамната постъпка, в града започват мистериозно да измират хора. Проверка на Lupa.bg показва, че в последното десетилетие Пещера наистина се е превърнал в един от градовете в България с най-висока смъртност, така че суеверният страх има съвсем реален фундамент.

Мнозина в малкото, красиво градче са категорични, че по този начин Бог наказва жителите заради кражбата. Когато става грозната случка, поповете в града са потресени. "Този човек няма как да е християнин, никой нормален човек не би откраднал кръста на този ден", казват духовниците.

От онзи фатален ден, та до днес, са отправени хиляди молитви към Всевишния да прости ако не на виновника за богохулството, поне на съгражданите му. Докато това се случи, погребенията в Пещера следват едно след друго, а гробищният парк вече става тесен да поеме хората, които са си отишли от този свят. 

Наскоро местните се разделиха с една от най-култовите личности в града - Стефан Попчев – дългогодишен директор, историк и краевед на Пещера. Смъртта му настъпила малко след като жена му си отишла от този свят, научи Lupa.bg от негови близки.

"Такива случаи станаха ежедневие, цели семейства се затриват за месеци заради проклятието. Опитахме молебени, курбани, но явно Бог ни е много сърдит", твърдят местните.

От 2008 година хората в града тръпнат в ужас на всеки 6 януари греховната случка да не се повтори, защото тогава може да настъпи истински мор. Яки момчета дебнат веднага след ваденето на кръста,да не би на някой пак да му хрумне да го замъкне в дома си.

Циганинът Огнян Василев, който на Йордановден хвана кръста в Пещера и отпраши с него към ромската махала, върна откраднатия символ на Ивановден. Сръчният ром е безработен и живее в гетото кв. "Луковица" в града. Според него било напълно в реда на нещата, че веднага след като хванал кръста, без дори да му позволи да падне във водите на Стара река, с прибежки и припълзявания го замъкнал в коптора си, без да отиде за ритуалното освещаване при свещеник. "Два дни държах кръста вкъщи, ходех по къщите на хората. Някои отваряха, други не", оплака се ромът, шашардисал с ловкостта си дори изпечените джебчии в родопския град.

"Ако не е кръстен човек, не трябва и да се хвърля за кръста. Човекът, който улови кръста още във въздуха, не дойде за благословия, а избяга с него. Върна го едва на 7 януари следобяд", разказа отец Димитър Василев, който на Йордановден хвърли разпятието във водите на реката.

Безбожникът пък се похвали, че поназнайвал от канона. "Върнах кръста, дадоха ми пари (90 лева) и аз го върнах - това е. Не знаех, че по този начин излиза, че съм го откраднал, тъй като не съм много добре запознат с християнските ритуали. Християнин съм, но дали съм кръстен в църква, не помня. Все пак радвам се, че аз съм този, който го хвана, защото ще ми донесе здраве и благоденствие през новата година", философски заключи тогава Огнян Василев.