Прокопиев поиска пари за бизнеса от Плана за възстановяване

Новини
21:22 - 16 Март 2022
4950
Прокопиев поиска пари за бизнеса от Плана за възстановяване

"Вчера премиерът ясно заяви, че България е НАТО и ЕС. Ние нямаме друг избор, освен да вземем ясна позиция и да я подсилим в рамките на тези два съюза". Това заяви собственикът на "Капитал" Иво Прокопиев в интервю пред Би Ти Ви тази вечер.

"Освен войната в Украйна, съвсем ясно си личи и икономическата война, която води светът към рецесия. От тази гледна точка е важно доколко Китай ще остане до Русия или ще продължи да спазва дистанция", допълни той. По думите му Русия е голяма военна сила, но не е толкова мощна икономика, поради което тя не може да разстрои световната икономика, но Китай може да го направи, ако се включи в конфликта в Украйна.

Ако Китай влезе в конфликта, ще настъпи много тежка икономическа криза. Ще се прекъсне веригата на доставки в икономиката, като например в сферата на строителството и автомобилната индустрия, предупреди Прокопиев в студиото на "Лице в лице".

За разлика от реалната война, която се води в Украйна, икономическата е световна и бомбите гърмят при най-слабите звена и първите жертви ще бъдат бедните държави в Африка. Това беше най-страшното оръжие на Путин, което той вече използва – да предизвика световна рецесия, посочи още издателят.

По отношение на парите от Плана за възстановянане Прокопиев уточни, че те трябва да бъдат усвоени, а не инвестирани. "Парите трябва да бъдат насочени към фирмите и домакинствата, които да подобрят своята енергийна ефективност, но на състезателен конкурентен принцип", обясни в заключение Иво Прокопиев. Най-вероятно негови компании също ще кандидатстват за суми по различни проекти.