Прокуратура поиска доживотен затвор без замяна за двамата, убили семейство и нарязали телата им край Негован

Новини
16:40 - 27 Август 2024
2984
Прокуратура поиска доживотен затвор без замяна за двамата, убили семейство и нарязали телата им край Негован

Софийска градска прокуратура поиска утежняване на наказанието и налагане на доживотен затвор без замяна за двамата, убили възрастно семейство и нарязали телата им край Негован. Това съобщиха от пресцентъра на Софийската градска прокуратура.

С присъда от 15.08.2024 г. по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП), Софийски градски съд (СГС) призна за виновни подсъдимите П. Ш. и Г. Н. за предумишлено убийство, извършено от тях в съучастие и с користна цел и наложи на всеки от двамата наказание доживотен затвор.

Обвинителният акт е внесен в съда от СГП на 09.02.2021 г. Разследването по случая е проведено от СДВР под ръководството и надзора на СГП.

Съдът постанови в присъдата си, че на 14.07.2019 г. в интервала между 11:30 и 12:00 ч. в жилище в гр. София на бул. „Витоша" подсъдимият П. Ш. умъртвил М. А. и Й. А., като ги прострелял с пистолет в областта на главата. Извършителят на убийството П. Ш. бил умишлено склонен от Г. Н., който, използвайки осведомеността си за финансовото и имуществено състояние на жертвите, в периода от 5 до 14 юли 2019 г. убедил П. Ш., че в жилището си жертвите съхраняват пари и ценни вещи, които подсъдимите могат да вземат, след като ги убият. Г. Н. обещал на П. Ш. и да му осигури помощ след убийството. Щом П. Ш. застрелял жертвите, двамата подсъдими заедно разчленили телата им, закупили три броя пластмасови бидони и найлонови чували за поставяне на трупните останки, транспортирали ги с лек автомобил марка „Джип", модел „Гранд Чероки" и ги изхвърлили в и около водоем в землището на с. Негован, общ. Столична. Деянието на двамата подсъдими е извършено предумишлено и с користна цел – съучастниците да придобият наличните в жилището парични средства, собственост на жертвите, както и други вещи – марки и филателни изделия, монети, часовници и бижута на обща стойност 10 959.87 лева.

Съдът оправда подсъдимите за това користната им цел да е обхващала конкретно отнемането на сумата от 87 000 евро.

За убийството съдът осъди всеки от подсъдимите на наказание доживотен затвор при първоначален специален режим на изтърпяване.

Съдът призна подсъдимия П. Ш. за виновен и в това, че от неустановена дата придобил и до 29.08.2019 г. държал в ползвано от него служебно помещение в сграда на столичен университет два пистолета, четиризарядно стрелящо устройство и общо 68 бр. патрони без да има за това надлежно разрешение, за което го осъди на 7 години лишаване от свобода.

На основание чл. 23, ал. 1 НК съдът наложи на подсъдимия П. Ш. най-тежкото от двете наказания, а именно – доживотен затвор.

Подсъдимите са осъдени да заплатят солидарно общо 350 000 лева обезщетение за неимуществени вреди, претърпени от гражданските ищци, както и 1892 лева обезщетение за имуществени вреди, претърпени от един от тях.

Първоинстанционната присъда на СГС не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд – София.

СГП подаде протест, с който поиска утежняване на наказанието и налагане на най-тежкото такова на всеки от подсъдимите, а именно – доживотен затвор без замяна, както и да бъдат признати за виновни относно това целта им да е обхващала и сумата от 87 000 евро.