Прокуратурата на ЕС съобщи за задържани в България, Чехия и Словакия заради измами с ДДС

Новини
14:20 - 24 Януари 2023
1969
Прокуратурата на ЕС съобщи за задържани в България, Чехия и Словакия заради измами с ДДС

Европейската прокуратура съобщи, че днес са били извършени действия в 10 държави от ЕС, сред които и България, свързани с разследване по измами с ДДС. Извършени са 61 претърсвания на офиси и домове на заподозрени. Задържани са петима души в Чехия, България и Словакия.

Престъпната дейност на групата, която стои зад трансграничната схема за измами с ДДС, е довела до приблизителни щети от 32 милиона евро, се посочва в съобщението. Разследването е обхванало също Австрия, Естония, Германия, Унгария, Литва, Холандия и Словения.

Разследването е започнало през 2021 г., като се цели събирането на доказателства и повече информация за организираната престъпна група. Уточнява се, че заподозрените са търгували с малки електронни устройства от Германия и са ги продавали чрез така наречените "липсващи търговци" в цяла Европа.

От национална гледна точка, въз основа на административното разследване, фактурирането и данъчните декларации изглеждат изрядни. Въпреки това португалските европейски делегирани прокурори решиха да проучат допълнително.

Работейки заедно през границите, европейските прокурори, европейските делегирани прокурори, анализаторите на Европейската прокуратура за финансови измами и представители на Европол и националните правоприлагащи органи постепенно установиха връзки между заподозрената компания в Португалия и близо 9000 други юридически лица и повече от 600 физически лица, разположени в различни страни.

Осемнадесет месеца след получаване на първоначалния доклад, Европейската прокуратура сега разкрива това, което се смята за най-голямата измама с въртележка на ДДС, разследвана някога в ЕС.

Освен размера на щетите, това, което отличава тази въртележка от ДДС измама, е изключителната сложност на веригата от компании. От компании, действащи като очевидно чисти доставчици на електронни устройства, и такива, които искат възстановяване на ДДС от националните данъчни власти, докато продават тези устройства онлайн на отделни клиенти – и впоследствие насочват приходите от тези продажби в чужбина, преди да изчезнат сами – до тези, които перат приходите от тази престъпна дейност.

Тези дейности не биха били възможни без участието на няколко висококвалифицирани организирани престъпни групи, всяка от които има специфични роли в цялостната схема. Работейки транснационално, почти с индустриална логика, те избягват откриването от години.

Капацитетът на Европейската прокуратура

Въз основа на последната оценка на Европол верижните измами с ДДС или вътреобщностните измами с липсващ търговец (MTIC) са най-печелившото престъпление в ЕС, което струва около 50 милиарда евро годишно под формата на данъчни загуби за държавите членки. Трансграничен по дефиниция, след като достигне ниво на сложност, сравнимо с това, наблюдавано при операция "Адмирал", този вид измама е почти невъзможно да се разкрие от чисто национална гледна точка.