Прокуратурата отговори на Нинова за проверката срещу нея (НА ЖИВО)

Новини
15:14 - 04 Октомври 2022
4835
Прокуратурата отговори на Нинова за проверката срещу нея (НА ЖИВО)

Прокурор Георги Иванов, който е наблюдаващият прокурор по преписката, цитирана по-рано днес от Корнелия Нинова, даде брифинг относно изказване на лидера на политическата партия.

Иванов заяви, че преписката му е разпределена на случаен принцип. Тя е образувана по жалба на Кирил Добрев срещу Корнелия Нинова и други членове на БСП. Към своята жалба Добрев е приложил и решение на ВКС.

"След като се запознах с твърденията на г-н Кирил Добрев и решението на ВКС, сметнах, че към настоящия момент не са изяснени всички относими факти и поради тази причина следва да бъде извършена проверка по реда на Закона за съдебната власт. Започнах извършването на лична проверка, като в качеството на наблюдаващ прокурор изпратих писмо до БСП, адресирано до г-жа Корнелия Нинова, с което изисках да ми бъдат предоставени заверени копия, стенограма и запис от документи, свързани с проведено общо събрание на НС на БСП. Призовах в сградата на Софийска районна прокуратура за снемане на писмени сведения Корнелия Нинова и други двама членове на БСП. Уверявам ви, че такива действия от страна на прокуратурата не са прецедент. Такива са нашите правомощия, съгласно Закона за съдебната власт и по този начин се действа във връзка с постъпващите стотици сигнали в Прокуратурата на РБ", каза наблюдаващият прокурор.
Заяви, че законите в страната са еднакви за всички и трябва да се спазват от всички български граждани.

Призова политиците да се въздържат от политическо говорене, като не използват темата за прокуратурата за тяснопартийни цели.

"Това не има дава правото да говорят по начин, който да накърнява доброто име на съдебната власт. Недопустими са политически изказвания, които разпространяват манипулативни твърдения и представят българската прокуратура по начин, който не отговаря на обективната действителност. Това затруднява нашата ежедневна работа" , каза Иванов.
Увери, че прокурорите спазват Конституцията и законите и се подчиняват единствено на тях и събраните доказателства. Заяви, че изказването на Корнеля Нинова е единствено политическо и недопустимо.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че е получила призовка да се яви в прокуратурата и да предостави документи от заседание на Националния съвет на партията.

От документа, предоставен на медиите, става ясно, че в следствието е постъпила жалба от Кирил Добрев, част от вътрешнопартийната опозиция на социалистите. Добрев бе изключен от партията през декември 2021 г., но през юли т.г. съдът отмени това решение.