Прокуратурата пак разследва "Барселонагейт"

Работата на обвинителите беше прекратена

Новини
23:31 - 11 Ноември 2023
9650
Прокуратурата пак разследва "Барселонагейт"

Софийската градска прокуратура разследва пране на пари по аферата "Барселонагейт". 

Това научи bTV от свои източници в държавното обвинение.

По разследването вече са разпитани Борислава Йовчева и баща ѝ заради купен апартамент в Истанбул. Прокуратурата твърди, че вече е поискана правна помощ от Турция, но още не е уточнено как е платен имотът.

Останалата част от делото, свързана с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, беше прекратена преди месец.

Според прокуратурата нито един от разпитаните свидетели не твърди, че бившият премиер Бойко Борисов е възложил лично или чрез посредник извършването на сделката за купуването на луксозната къща. Сред разпитаните е самият Борисов.

В хода на наказателното производство не са събрани и доказателства за това, че имотът в Барселона е закупен със средства, придобити от престъпление.

В хода на разследването са събрани множество доказателства. Извършено е претърсване и изземване, изготвена е съдебно-счетоводна и икономическа експертиза, изпратени са Европейски заповеди за разследване (ЕЗР) до Испания и Кипър.

Припомняме, че Бойко Борисов многократно е отричал да има къща в Барселона. Разследването по случая се проточи с години. През 2022 г. прокуратурата започна превод на над 200 страници документи от испаснки език. През месец май 2023 г. бившият премиер отново бе привикан за разпит. Държавното обвинение дори поиска имунитета ба Борисов. Един от наблюдаващите прокурори по делото бе наказан дисциплинарно.