Прокуратурата се жалва на LIBE: Румен Радев ни нарича мафия

Красимир Каракачанов и Корнелия Нинова са сред политиците, които ни атакуват, оплакват се на Комисията от държавното обвинение

14:17 - 02 Октомври 2020
1054
Прокуратурата се жалва на LIBE: Румен Радев ни нарича мафия

Разследванията, водени от прокуратурата на България, са на принципна основа и произтичат единствено и само от закона, независимо от разследваните лица, ведомствата и институциите, които те представляват. Прокуратурата обаче е атакувана от политици от всички посоки. Това става ясно от писмото на българското държавно обвинение до Комисията по граждански свободи (LIBE) в Европейския парламент (ЕП), което е изпратено по повод въпроси за работата на прокуратурата по корупционните престъпления.

"В изявленията на политици от последните месеци се излагат твърдения за неравнопоставеност и избирателност при провеждане на разследвания срещу лица, заемащи високи държавни длъжности, което представлява директен опит за намеса в независимостта на прокуратурата и поставянето в ситуация на зависимост от политически субекти", се посочва в отговорите.

Като част от атаките са изброени изказванията на редица родни политици.

Като пример е посочено изказването на вицепремиера Красимир Каракачанов, който е и лидер на ВМРО. При задържането на бившия министър на околната среда Нено Димов той определи ареста му като „показно убийство“.

От прокуратурата казват, че в подобен смисъл било и изявление на Корнелия Нинова, лидер на БСП, чиято парламентарна група е втора по численост в българския парламент.

От прокуратурата съобщават, че нейната атака била след като главният прокурор отправи питане до КС във връзка с имунитета на президента Румен Радев. Тогава тя нарекла тези действия „опит за сплашване“ на държавния глава.

Внушения за политически влияния били направени и от премиера Бойко Борисов, който е и лидер на най-голямата партия ГЕРБ. Напускайки спецпрокуратурата, където беше призован на разпит като свидетел по досъдебно производство, той заявява, че с тези си действия „прокуратурата угажда на Радев“, тоест на президента.

Като "политически мотивирани" били определени действията на прокуратурата и от държавния глава.

На 9 юли 2020 г. на политически протест с негово участие, той нарича прокуратурата „мафия“. Най-вероятно изказванията на Радев срещу прокуратурата са били мотивирани от действията по наказателните преследвания, предприети срещу двама служители в администрацията на президента, във връзка с извършени от тях престъпления, относими към службата им - Пламен Узунов и Илия Милушев. От прокуратурата обясняват и за какво са разследвани двамата.

Друг пример за оказване на политическо влияние, който от прокуратурата посочват, са многото изказвания на Христо Иванов, председател на „Да, България“ и бивш правосъден министър. В последните месеци той отправил призиви за „изчистване и реподбор на прокурорите“.

Активността на българската прокуратура по направление противодействие на корупцията, както и по повод ангажиране наказателната отговорност на редица знакови за българското общество фигури, е безпрецедентна в периода след 1989 г., се посочва още в писмото.